emerytura za 40 lat dla Polka z RFN

• Autor wątku Autor wątku csh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

csh

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Chcialbym sie Was doradzic w sprawie emerytury jaka moglbym potencjalnie dostac od RFN za 40 lat. Przepracowalem w DE jedynie 3 lata i 4 miesiace regulujac skladki. Uzbierala sie z tego po tym czasie pewne suma w EUR, choc przez 40 lat zje ja inflacja. Jestem na miesiac przed wyprowadzka z Niemiec. Zastanawiam sie teraz co bedzie z moja emerytura bo jest w Internecie mase nieaktualnych informacji z czasow kiedy PL nie byla w Unii. Wtedy bylo tak ze jezeli ktos pracowal krocej niz 5 lat i nie bylo umow miedzy krajami DE i danym krajem pochodzenia to polowe skladek emerytalnych (tzw czesc odprowadzona przez pracownika) mozna bylo wyplacic po 2 latach od opuszczenia RFN. Teraz sa jakies umowy miedzykrajowe DE <-> PL i z tego co mnie poinformowano w Deutsche Rentenversicherung to juz moich skladek wyplacic w gotowce nie moge, tylko dostane proporcjonalna emeryture za 40 lat... to kiepska informacja biorac pod uwage demografie i moj okres pobytu. Nie rozumiem jednak jednego - przeciez w RFN nie przepracowalem 5 lat wiec nie nabylem praw emerytalnych wiec z jakiej przyczyny mam miec wyplacana emeryture?

Moze cos powinienem zalatwic/gdzies pojsc zanim sie stad wyprowadze?
z gory dzieki za info

Ostatnia edycja:
Powrót