Emerytura - zwrot nienależnego świadczenia

• Autor wątku Autor wątku Yumkie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yumkie

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam! Bardzo proszę o udzielenie porady w oparciu o poniżej przedstawioną sytuację. Mój tata we wrześniu 2009 przeszedł na emeryture (3.09.2009 - data pisma z Zus'u określającego wysokosc emerytury). W swoim pisme Zus poinformował o obowiązku rozliczenia sie z osiągniętego przychodu za 2009. Ponieważ od stycznia do sierpnia 2009 tata pracował a Austrii, przedstawił Zusowi austriacki odpowiednik naszego Pita. Kilka dni temu Zus przysłał pismo z którego wynika, że ponieważ tata zarobił w austrii 91164 zł (przychód za 2009, mimo, ze tata pracowal tylko od stycznia do sierpnia) i przekroczył kwotę graniczną tj. 48285 zł, będzie musiał zwrócoć pieniądze które uzyskał przez okres 09-12.2009 tytułem emerytury, czyli ok 8 tys zł.
Czy w tej sytuacji ZUS moze zadac zwrotu emerytury, mimo ze tata pracował za granicą? Istnieje mozliwosc odwołanai sie od decyzji ZUS do sądu - co napisać w takim odwołanu aby uniknąc obowiązku zwrotu emerutyry, która mu została przyznana. Z góry dziekuje za odpowiedź.

odp. 1 Tak ZUS zgodnie z przepisami żąda zwrotu świadczenia, zgodnie z wyjaśnieniem do decyzji przynającej pobraną przez Pani tatę emeryturę.
odp. 2 Owszem Pani tata ma prawo odwołać się od decyzji ustalającej nadpłatę, po jej otrzymaniu, zgodnie z informacją na decyzji dot. odwołania (czyli: w odpowiednim terminie, wskazać decyzję i uzasadnienie odwołania, za pośrednictwem ZUS, do jakiego sądu itd.). Niestety nie powiem(nie napiszę:)) Pani, jaka winna być treść odwołania, bo czegóż można żądać: zmiany przepisów? - od tak pytanie retoryczne.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam:D

Proszę się odwołać.
Ponieważ tato pracował w miesiącach, w których nie pobierał świadczenia (do sierpnia), to nie powinien nic zwracać. Uwzględniać można jedynie zarobki za miesiące, w których pobierało się świadczenie.

Ostatnia edycja:
mam jeszcze jedno pytanie w związku z tym - z jakiego przepisu to wynika, że uwzględnia się zarobki tylko za miesiące w których pobierało się świadczenie? chodzi mi o to, żebym mógl się powołać na coś w odwołaniu...pozdrawiam

Powrót