Emerytura

• Autor wątku Autor wątku Helena_007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helena_007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,prosze o informacje w sprawie emerytury , ktora chcialabym otrzymywac w Niemczech.Mam podwojne obywatelstwo, z tym ze lata pracy /ponad trzydziesci/ mam przepracowane w Polsce. W Niemczech przepracowane 18 miesiecy.
Jakie musze spelniac warunki aby otrzymac emeryture w Niemczech.Czy wchodzi w rachube dopracowanie lat? Jakiego rzedu moge spodziewac sie emerytury? Jakie warunki wiekowe musze spelnic? Nadmieniam , ze jestem
od ponad dwudziestu lat zameldowana w Niemczech.
uprzejmie prosze o informacje- Helena 007

Ostatnia edycja:
Nic się Pani nie pomyliło???
Jest Pani ponad 20 lat zameldowana w De a ma Pani tu przepracowane 18 miesięcy???
Jesli tak faktycznie jest jak zrozumiałam, to jedyne co może Pani zrobić, to przetransferowac do De POLSKĄ emeryturę. Załatwia się to przez ZUS Opole.

Helena_007 napisał:
Witam,prosze o informacje w sprawie emerytury , ktora chcialabym otrzymywac w Niemczech.Mam podwojne obywatelstwo, z tym ze lata pracy /ponad trzydziesci/ mam przepracowane w Polsce. W Niemczech przepracowane 18 miesiecy.
Jakie musze spelniac warunki aby otrzymac emeryture w Niemczech.Czy wchodzi w rachube dopracowanie lat? Jakiego rzedu moge spodziewac sie emerytury? Jakie warunki wiekowe musze spelnic? Nadmieniam , ze jestem
od ponad dwudziestu lat zameldowana w Niemczech.
uprzejmie prosze o informacje- Helena 007
Tak w istocie ma pani jedynie prawo do otrzymywania emerytury z Polski transferowanej do Niemiec. Musi Pani wybrać też AoK, które będzie się w Niemczech Panią opiekować. Co do tych 18 miesiecy Przepracowanych w Niemczech. W myśl obecnych przepisów jeżeli otrzyma Pani nawet 5 Euro ubezpieczenia emerytalnego z Niemiec za przepracowane 18 m-cy, to opieka w ramach AOK zostanie wstrzymana i będzie musiała Pani sie freiwillig ubezpieczyć czyli ok. 160 Euro na miesiac.

Helena_007
Po osiągnięciu wieku emerytalnego dla Polskiej emerytury składa pani papiery w ZUS Opole.
Pieniądze są przelewane na pani konto bankowe.
Za przepracowane 18 miesięcy w Niemczech otrzyma pani po osiągnięciu wieku emerytalnego dla Niemiec.
Jeżeli pani ma podwójne obywatelstwo a obecnie nie pobiera emerytury żadnej to należy się pełny socjal –opłata za wynajęte mieszkanie i socjal na życie około 360e.i ubezpieczenie zdrowotne opłacane przez państwo.Będąc tyle w Niemczech dlaczego pani tego nie wie
Czy przez czas pobytu w Niemczech była pani zarejestrowana w bezrobociu w Niemczech

Po przeczytaniu pani pytania w innym poscie :
Pisze pani mam 56 lat i mieszkanie własnościowe mieszkam w Polsce itd:
1.Co z mieszkaniem w Polsce .(Starając się o socjal zgłaszasz swój majątek mieszkanie i stan konta bankowego)
2. Mając 56 lat możesz się u córki zameldowac podjąć prace jak piszesz i wtedy masz ubezpieczenie.
3. Po zameldowaniu i podjęciu pracy po upływie 1-3 lat pracy możesz przejść na socjal bez względnych pytań.
Powodzenia

Ostatnia edycja:
Tia, tylko, ze ta Pani jest od 20 lat ZAMELDOWANA w De. Po co??? A ma przepracowane 18 m-cy. Po socjal, bo po nic innego przecież. Poza tym ciekawe, gdzie była do tej pory ubezpieczona???
Skoro zameldowana w De od 20 lat a w Pl przepracowane 30 lat, tzn, że w De była zameldowana, a nie przebywała tu faktycznie i tak ciągła kaskę z 2-óch źródełek jednocześnie:( Przykra ale prawda.

Dziekuje za informacje,ale sa one dosc rozbiezne i nie wiem ktora jest faktyczna dla mnie.
Nie napisalam ,ze NIGDY NIE POBIERALAM OD PANSTWA NIEMIECKIEGO JAKICHKOLWIEK PIENIEDZY!
To, ze bylam zameldowana rowniez w Niemczech nie mialo zwiazku jakiegokolwiek z wyludzaniem pieniedzy od panstwa niemieckiego !
Lepiej byloby nie wrzucac wszystkich do jednego worka!
Tak jak pisalam, zameldowana bylam rownoczesnie w obu panstwach,
ale te trzydziesci lat przepracowalam w Polsce.Praca w Niemczech to byl
moment -te 18 miesiecy.
Fakt ,ze zbliza sie okres emerytalny przynosi zapytanie odnosnie otrzymania emerytury w Niemczech.Zmusza mnie do tego sytuacja emerytalna w Polsce.
Interesuje mnie jedynie czy powinnam do tych osiemnastu miesiecy dopracowac jeszcze jakis okres w Niemczech ,aby wlasnie tu otrzymac emeryture. To forum nie jest chyba do obrazania ludzi ?!
Dziekuje za rzetelna odpowiedz

Nie otrzyma Pani emerytury w Niemczech mimo posiadania obywatelstwa niemieckiego. Składki odprowadzała Pani do polskiego zus a nie do Rentenversicherung. Będąc w Niemczech i mając transfer polskiej emerytury może Pani liczyć na tzw. aufstockungczyli wsparciem pewną kwotą Euro do określonych minimum niemieckiego

Tak jak pisalam, zameldowana bylam rownoczesnie w obu panstwach
,
Posiadając meldunek w Niemczech podlegałaś po 3 miesiącach pod Niemieckie ubezpieczenie obowiązkowe.
ale te trzydziesci lat przepracowalam w Polsce
.
Za lata przepracowane w Polsce emerytura z Polski wypłaca Opole.
Fakt ,ze zbliza sie okres emerytalny przynosi zapytanie odnosnie otrzymania emerytury w Niemczech
Za lata przepracowane w Niemczech otrzymasz emeryturę Niemiecką ( 5 lat pracy to 50e emerytury)
Jeżeli emerytura Polska nie przekroczy 360e socjalu wtedy otrzymasz brakująca sumę.
Możesz jeszcze skorzystać z opłaty za wynajęte mieszkanie .
Gdy się zarejestrujesz w bezrobociu w Niemczech wtedy masz ubezpieczenie Niemieckie

Prosze mi jeszcze podpowiedziec ,dlaczego emeryture wyplaca Opole za lata pracy w Polsce ?
Dlaczego wlasnie tam?

Podoba mi sie Pana cytat "Kto chce znajdzie sposob" - wiec czy Pana odpowiedzi to juz
wszystko, czy jest jeszcze jakis " sposob" ?

Pozdrawiam

dlaczego emeryture wyplaca Opole za lata pracy w Polsce ?
Jeżeli ktos łączy lata pracy Polska i Niemcy wtedy nalicza to Opole,
jeżeli masz już 30 lat przepracowane w Polsce wtedy możesz składać w ZUS dla twojego miejsca zamieszkania.W Opolu trwa to obecnie od 1-2 lat.

marian1 napisał:
Jeżeli ktos łączy lata pracy Polska i Niemcy wtedy nalicza to Opole,
jeżeli masz już 30 lat przepracowane w Polsce wtedy możesz składać w ZUS dla twojego miejsca zamieszkania.W Opolu trwa to obecnie od 1-2 lat.

Już w pierwszym poście napisałam, co ma zrobić ta Pani, ale nie uwierzyła i dopytuje dalej.
Jest Pani kolejnym przykładem na to, że nie opłaca sie mieć niemieckiego obywatelstwa, bo w gruncie rzeczy nic ono nie daje.
A poza tym nie wiem, gdzie została Pani obrażona? To że otrzymuje Pani odpowiedzi, które sie Pani nie podobają, ale są prawdziwe, nazywa Pani obrażaniem?

Pisząc że niemieckie obywatelstwo nic nie daje przeczy się faktom i Oczywistościom. , które są znane każdemu Polakowi za Odrą próbującemu uzyskać pomoc w Jobcenter, legitymując się jedynie polskim Dowodem osobistym.

Nie mam potrzeby poniżać sie w JC. Jeszcze tak nisko nie upadłam. Ale z tego, co obserwuję i słucham, dowód niemiecki nie jest do niczego potrzebny. Tam wszak całe rzesze Polaków bez niemieckich dowodów korzystają z pomocy latami. A niektórzy nawet dożywotnio. Dumą to raczej nie napawa:(

nika44
Błagam o pomoc merytoryczną.Czy mogę ubiegać się gdzieś o pomoc?

--------------------------------------------------------------------------------

Ostatnio znalazłam się w trudnej sytuacji. Od sierpnia tego roku mieszkam wraz z dzieckiem w Niemczech u mojego partnera.Jesteśmy tu zameldowani na stałe. Ja pracuję a dziecko chodzi do przedszkola.
Ostatnio nie układa się między nami, co raz częściej się kłócimy, on krzyczy, ma niekontrolowane wybuchy negatywnych emocji i zaczęło mu przeszkadzać moje dziecko. A na to nie mogę się godzić.Ta sytuacja wykańcza mnie nerwowo. Ponadto zagroził ostatnio po awanturze, którą wszczął, ze wyrzuci nas z domu. Boję się. Nie wiem, co robić, gdzie szukać pomocy? Podejrzewam, ze ma jakąś kobietę.
Nie zarabiam wiele, a przedszkole kosztuje mnie sporo (350 - 370). Chciałabym wynając jakieś maleńkie mieszkanie ale nie starczy mi pieniędzy na życie. Musze stąd uciekać jak najszybciej. Gdzie powinnam się udać? Czy w Arbeitsamcie mogę się zameldować jako poszukująca pracy? Czy oni mi jakoś mogą pomóc w tej sytuacji?Dodam,że na rękę wypłaty mam 870 euro. Czy Arbeitsamt dofinansowuje ludzi w takiej sytuacji jakoś? Nie chcę wracać do Polski, bo tam nie mam gdzie. Nic tam nie mam. Czy mogę sie ubiegać w spółdzielni mieszkaniowej o jakieś malutkie mieszkanie dla mnie i syna?
Jak ugryźć tą całą sytuację? Proszę pomóżcie.

nika44 -Krytykujesz innych a sama kiedyś o to pytałaś.
powodzenia

Widzisz marian1 - poradziłam sobie w tej sytuacji sama samiuteńka, bez żebrania o jałmużnę od państwa!!! Mimo, że wtedy kiedy pisałam powyższy post byłam w De zaledwie 5 miesięcy najwyżej, a nie grube lata. Dlatego wiem, że obywatelstwo do niczego nie jest nikomu potrzebne. Nie mam sie czego wstydzić, a wręcz jestem dumna z tego, ze jestem taka zaradna. Wystarczyły wielkie starania i awans w pracy i wszystkie moje problemy się rozwiazały.

A Ty chlubisz sie tym, ze czyjeś zamierzchłe sprawy z przeszłości wyciągasz na wierzch???

A uwazasz, ze jednoczesne zameldowanie w 2 krajach jednocześnie przez 20 lat jest zgodne z prawem??? I popierasz to oczywiście?

Ja udzieliłam odpowiedzi zgodnej z prawdą w pierwszym poście, ale autorce tematu się to nie spodobało.

Jednak się nie myliłam marian1 - bo okazuje się, że Ty też w 2 krajach jednocześnie kombinowałes. Oto Twój cytat:
"Witam kto może udzielić odpowiedzi
Osoba posiadająca 2 obywatelstwa posiadająca 2 meldunki Niemcy –Polska
Mieszkając w Polsce może posiadać samochód na niemieckich tablicach niemieckie prawo jazdy i meldunek w Polsce i drugi komplet prawa jazdy Polski."

Nikt Ci nie udzielił odpowiedzi, więc ja to zrobie - nie nie mozesz tak robić. PRAWO JAZDY można mieć tylko i wyłącznie JEDNO!!!

nika44
Witam kto może udzielić odpowiedzi
Osoba posiadająca 2 obywatelstwa posiadająca 2 meldunki Niemcy –Polska
Mieszkając w Polsce może posiadać samochód na niemieckich tablicach niemieckie prawo jazdy i meldunek w Polsce i drugi komplet prawa jazdy Polski."
Czytaj ze zrozumieniem tematu ..
Pytanie to było zadane na forum Policyjnym Polskim i były różne wypowiedzi osoba może
mieszkać w 2 krajach posiadając podwójne obywatelstwo i w Polsce posługuje się Polskim
kompletem dokumentów tego jej nikt nie broni, do czasu gdy nie przejdzie na socjal Niemiecki.

Tak, tak, tylko, ze prawo jazdy tak, czy siak można mieć tylko jedno. Jeśli przeprowadzasz się z Pl do De, to po pół roku możesz sobie to polskie przepisać na niemieckie, ale wtedy polskie zdajesz a otrzymujesz niemiecki dokument.I odwrotnie - wracasz za jakiś czas do Pl i po pół roku zdajesz niemiecki, a otrzymujesz polski. Dwóch jednocześnie nie możesz mieć, bo jest to niezgodne z ustawą "Prawo o ruchu drogowym".

Ale to nie o to chodziło. Miło Ci gdy ktoś na forum publicznie wyciaga Twoje sprawy z przeszłości?? Bo do tego zmierzałam.

nika44
Czytaj ze zrozumieniem posty pisane na forum
Ale to nie o to chodziło. Miło Ci gdy ktoś na forum publicznie wyciaga Twoje sprawy z przeszłości
To mnie nie dotyczyło....

Nie mam potrzeby poniżać sie w JC. Jeszcze tak nisko nie upadłam
Takie odpowiedzi wcale mnie nie zaskakują --każdy grabi do siebie.
Ty kiedyś takie pytania też zadawałaś czy ktoś ciebie krytykował .

marian1, ja się nie chcę z Tobą dochodzić, bo mnie nie znasz i nie wiesz o mnie kompletnie nic.
Tak owszem, prosiłam o pomoc na forum, bo byłam w sytuacji tzw. podbramkowej, ale sobie świetnie poradziłam sama bez pomocy państwa.Mimo, że nie bylo łatwo wyszłam na prostą.
Czy Ty juz naprawdę nie odrózniasz kombinatorstwa od tzw. NOT SYTUACJI?
Może i mnie nikt nie krytykował, bo nie kombinowałam tylko wyłożyłam swoją sytuację na stół.
Ale nie lubię cwaniactwa, dlatego gdy widzę, ze ktoś kombinuje, jakby tu zrobić, zeby się nie narobic a mieć gruby portfel, to tego nie popieram. I jak słysze, ze ktoś w De ma meldunek a w tym czasie pracuje lub chociażby żyje w Pl, to nasuwa sie natychmiast myśl, po co się jest w tym czasie w DE zameldowanym. Odpowiedź jest prosta. I takim życzę, zeby Krankenkasse czym prędzej zwróciła się o zwrot niezapłaconych składek ubezpieczeniowych, ale to bywa trudne, bo taki delikwent przecież PO COŚ był tu zameldowany, tak więc zapewne JC opłacił ubezpieczenie. A jak nie JC w DE to może Urząd Pracy w PL. Totalny luzik. Po co pracowac w takim razie???Nienawidzę takiego czegoś i uważam, że póki ktoś jest zdrów i może na siebie zarobić to instytucje socjalne powinien omijać szerokim łukiem.
Na tym kończę moją dyskusję z Tobą w tej sprawie. I uważam, ze to forum jest od udzielania konkretnych porad prawnych, a nie porad, jak tu ominąć prawo, zeby było dobrze.

Powrót