Emerytury pomostowe/ ustalenie stosunku pracy

• Autor wątku Autor wątku mondav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mondav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Emerytury pomostowe mają dotyczyć osób urodzonych pomiędzy 1949 r. a 1968 r., które pracowały w określonych warunkach co najmniej 15 lat (przed 1 stycznia 1999 r.) i osiągnęły wiek 5 lat poniżej wieku emerytalnego (czyli 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn).

Mam taki przypadek:
Mężczyzna 61 lat, pracował przez prawie 20 lat w szkodliwych warunkach ( sprzedawca paliw na CPN). Ogólny staż pracy 32 lata, na rencie od 10 lat. Chciał skorzystać z prawa do przejścia na wcześniejszą emeryturę, złożył wymagane dokumenty i pojawił się problem-otrzymał decyzję odmowną, ponieważ okazało się, że z 17 lat przepracowanych na CPN 6lat pracował na umowę cywilno-prawną (umowa agencyjna),a więc ten okres nie wlicza się do stosunku pracy. Zatem udokumentowany staż pracy na podstawie umowy o pracę wynosi 11 lat, czyli o 4 lata za mało, aby móc ubiegać się o wcześniejszą emeryturę.

Teraz moje pytanie, czy można zrobić coś w tej sprawie? Słyszałam, że istnieje coś takiego jak ustalenie stosunku pracy.

Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Owszem, istnieje coś takiego, ale w tym przypadku nie ma szans na ustalenie, że umowa agencyjna była w rzeczywistości umową o pracę.

Powrót