Emerytury rolnicze

• Autor wątku Autor wątku RashiR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RashiR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam kłopot KRUS w dniu 27.06.2008 wydał decyzje iż w myśl ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników z dnia 20 grudnia 1990 r. Emerytura rolnicza nie została przyznana z racji nie zaprzestania działalności rolnej (nie odpisana ziemia). Po przeprowadzeniu przekazania gruntu i złożeniu ponownie wniosku o emeryturę rolnicza KRUS wydał decyzje w dniu 23.04.2009 ze do czasu podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu nie wlicza się czas podlegania pod ZUS (odprowadzane stawki do ZUS). Jak można stracić prawa nabyte?? proszę o pomoc w kwestii rozstrzygnięcia tego dylematu ;).

W załączniku Uzasadnienia obu decyzji z dnia 27.06.2008 oraz 23.04.2009.
Proszę o opinie ewentualne skierowanie do odpowiednich precedensów lub przepisów

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Kiedy były odprowadzane te składki do ZUS i z jakiego tytułu ?

W latach 1969 do 1990 z przerwami okresy składkowe nie wzięte pod uwagę przez KRUS są wymienione w załączonym uzasadnieniu decyzji z dnia 23.04.2009 składki odprowadzane z tytułu zatrudnienia na etacie czy umowie zlecenie (jaki rodzaj umowy tego dokładnie nie wiem) informacje jak najbardziej do uzyskania w razie potrzeby :)

W uzasadnieniu jest błąd pisarski. Art 20 ma tylko 2 ust. 3-go ust. w tym przepisie - nie ma.

Czy wcześniej było uzyskane prawo do emerytury pracowniczej, przyznane przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych ?

Dziękuje za cenną uwagę ;). Z tego co zrozumiałem z uzasadnienia poprzedniej decyzji wymagany okres składkowy został spełniony (uzasadnienie w załączniku).
A ZUS z tego co wiem stwierdził iż emeryturę jak najbardziej będzie wypłacał po osiągnięciu wieku emerytalnego (60 lat - kobieta) wyliczona na podstawie okresu składkowego na ZUS powiększona o KRUS.

Dzięki za informację udało mi się zasięgnąć języka bezpośrednio od zaprzyjaźnionych specjalistów KRUS.
Wnioski są proste nasze państwo z dniem 08.01.2009 wprowadzając zmianę do ustawy odcięło możliwość przejścia na emeryturę ogromnej rzeszy ludzi mających część składek płaconych w ZUS a część w KRUS. Z ZUS emerytura jak najbardziej ale po osiągnięciu 60 roku życia. Pozostaje pisać pisma protestacyjne i czekać na kolejną zmianę przepisów.
Tym podsumowanie zamykam temat.
Pozdrawiam

Powrót