Emotki

• Autor wątku Autor wątku tqzwc2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tqzwc2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Jak ma się sprawa emotoikonek. Czy mogę sobie użyć emotki z gg na forum swoim. Będzie to zgodne z prawem czy nie?

A jak ma się sprawa z innymi emotkami dostępnymi na internecie, na niektórych stronach Nie ma żadnych informacji o prawie autorskim do emotki

Znalazłem stronę z emotkami i do tych emotek jest Licencja: Freeware
Czyli mogę je użyć na forum?

freeware to znaczy ze jest darmowa, a nie ze jest na zasadach OpenSource i jest swoboda w dystrybucji.

Zasada jest taka, że jeśli Pan czegoś nie zrobił to nie może Pan tego rozpowszechniać, chyba ze są wyjątki - licencje ustawowe oraz nadane przez autorów.

To jak to jest z emotkami które są na jakiś stronach i nie ma na nich informacji o autorze, mogę takie pobrać czy mogą być na stronie zamieszczone nie legalnie?

niestety jest tak,że duża część portali nie respektuje praw autorskich, bo myśli ze jest to domena publiczna... tak niestety nie jest.
Zasadę ma Pan wyrażoną wyżej: Jesli nie ma jasnych wskazówek ze można to dowoli rozpowszechniać, kopiować (licencja) to znaczy, że nie można (chyba ze zachodzi jakaś ustawowa licencja - prawo cytatu etc).

Tzn. o jakie prawo cytatu chodzi?
Ale czy np. Jak jakaś strona umieściła emotki, jest to licencja freeware i dostał bym od nich zgodę na umieszczenie na forum. to będzie to legalne czy nie?

A jak się ma sprawa Clipart z Office, Posiadam Office 2007 dla użytkowników domowych. Tam są cliparty z których myślałem sobie zrobić logo na forum. Czy zamieszczenie tego logo na forum będzie legalne czy nie?

Prawo cytatu to jest własnie licencja ustawowa - wspomniałem o niej jako przyklad. Ma Pan opis tego w temacie przyklejonym. Reszta jest w ustawie o prawach autorskich i prawach pokrewnych od art. 21 do podajże 34.

Może Pan się zwrocić do właścicieli strony o zgodę, ale jesli i oni nie beda mieli praw do tych emotek to ich zgoda Panu nic nie da, bo będzie wadliwa.

Co do clipartów to licenja powina być przy instalacji.

Jeżeli emotki i inne znalezione w sieci rzeczy są freeware to spokojnie korzystaj i nie mąć sobie w głowie.
Cliparty kupiłeś z licencją domową i możesz ich używać na stronach domowych.

Colder: o co chodzi z: "Co do clipartów to licenja powina być przy instalacji."

[cytat="zolko":1y4gbug0]Jeżeli emotki i inne znalezione w sieci rzeczy są freeware to spokojnie korzystaj i nie mąć sobie w głowie.
.[/cytat:1y4gbug0]
NIEPRAWDA! Freeware oznacza, że coś jest darmowa lecz nie oznacza, że można to rozpowszechniać i używać do własnych celów.

[cytat:1y4gbug0]Colder: o co chodzi z: "Co do clipartów to licenja powina być przy instalacji."
[/cytat:1y4gbug0]
o to, że przy instalacji powinno być napisane co możesz robić z clipartami

Powrót