Emulatory konsol (PS1, PS2, PSP) czy są legalne?

• Autor wątku Autor wątku KarpiQ4352
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarpiQ4352

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie byłem pewien w którym dziale umieścić ten temat, więc jak nie trafiłem to przepraszam. Niemniej - czy legalnym jest używanie popularnych emulatorów starych konsol takich jak PS1, PS2, PSP, GameCube i innych? Posiadam oryginalne nośniki, ale granie bezpośrednio na oryginalnym sprzęcie i zgrywanie obrazu z tegoż jest dość mocno utrudnione ze względu na przymus zaopatrzenia się w kosztowny grabber. Czy w przypadku streamowania gry (dajmy na to z PS2) muszę mieć podłączoną konsolę do grabbera, czy sam oryginalny nośnik z grą odpaloną na emulatorze będzie wystarczający jeśli chodzi o szeroką pojętą "legalność"? Jest dużo opinii na ten temat ale wolę się najpierw upewnić od strony prawnej. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. ;)

Upewnisz się, jak przeczytasz licencje owych emulatorów oraz, jeśli owe emulatory korzystają z kopii oryginalnego oprogramowania konsoli - licencję od tegoż. Nikt wróżką nie jest i nie wie, jakiego konkretnie i na jakiej licencji oprogramowania używasz.

Same gry jak rozumiem masz legalnie nabyte i w porządku.

Jak najbardziej wszystkie gry są oryginalne. Słyszałem że na PS2 potrzebny jest bios z posiadanej przez siebie konsoli, czyli (z tego co wiem) musiałbym go zgrać lub ściągnąć bios z konsoli o takim samym numerze seryjnym jak moja.

Powrót