G
Ghost589
Witam
Mam następujące pytanie. Rodzice w zeszłym roku sprzedali mieszkanie. Przy sprzedaży został sporządzony z kupującymi protokół zdawczo odbiorczy. Nie pamiętam dokładnie załóżmy , że ostatni rachunek był miesiąc wcześniej. Czyli do zapłaty by miel za te 30 dni co jeszcze korzystali. Jenak po jakimś czasie przyszedł rachunek na 700 zł. Oczywiście za dłuższy okres niż te 30 dni. Wyliczyliśmy, że ten rachunek za te 30 dni powinien wynosić około 150 zł.
Została napisana reklamacja załączony został protokół zdawczo - odbiorczy. I przyszła odpowiedź odmowna, a w niej, że:
Teraz pytanie.Czy takie postępowanie jest legalne i jak to się ma do tego?:
Wzięte z ich strony:
Mam następujące pytanie. Rodzice w zeszłym roku sprzedali mieszkanie. Przy sprzedaży został sporządzony z kupującymi protokół zdawczo odbiorczy. Nie pamiętam dokładnie załóżmy , że ostatni rachunek był miesiąc wcześniej. Czyli do zapłaty by miel za te 30 dni co jeszcze korzystali. Jenak po jakimś czasie przyszedł rachunek na 700 zł. Oczywiście za dłuższy okres niż te 30 dni. Wyliczyliśmy, że ten rachunek za te 30 dni powinien wynosić około 150 zł.
Została napisana reklamacja załączony został protokół zdawczo - odbiorczy. I przyszła odpowiedź odmowna, a w niej, że:
Czyli jeżeli by przyszli założyć licznik za rok rodzice mieli by do zapłacenia przykładowo 5.000 zł za prąd, z którego nie korzystali.Protokół zdawczo-odbiorczy nie reguluje stanu licznika przy przepisaniu umowy, za wskazania układu pomiarowego odpowiedzialna jest spółka Energa-Obrót S.A. Zmiana na nowego odbiorcę wchodzi w życie dopiero po fizycznej wymianie lub przeprogramowaniu licznika i odpisaniu zlecenia Obsługi technicznej przez Energa Operator S.A.
Teraz pytanie.Czy takie postępowanie jest legalne i jak to się ma do tego?:
Wzięte z ich strony:
Ogólnie grożą komornika i sądem. Ale jak można płacić za coś czego się nie zużyło i są na to dowody. Wydaję mi się, że według nich (ich logika) to rodzice powinni zapłacić, i dochodzić reszty od obecnego właściciela. Jednak po co to, jak jest czarno na biało kto ile , kiedy zużył.Sprzedałem / wynająłem lokal - co mam zrobić, aby nie płacić za prąd w tym lokalu?
Aby uniknąć opłat za poprzedniego właściciela nabytej lub wynajętej nieruchomości należy wypełnić Protokół zdawczo - odbiorczy z nabywcą lokalu. Teraz możesz to zrobić nie wychodząc z domu.
Sprzedałem / wynająłem lokal - co mam zrobić, aby nie płacić za prąd w tym lokalu?
Ostatnia edycja: