Eos a ugoda

• Autor wątku Autor wątku jagidagi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagidagi

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Czy po podpisaniu ugody z firmą EOS mają w dalszym ciągu wzrastać odsetki od długu? pani na infolinii z którą próbowałam się dogadać powiedziała mi, że mimo podpisania ugody odsetki i tak będą rosły...
Czy to zgodne z prawem?

A czy umowa traktowała w jakikolwiek sposób o odsetkach? Wynegocjowałeś wcześniej np. to, że nie będą kontynuować naliczania odsetek ustawowych? Jeśli nie, to mogą je jak najbardziej naliczać, takie prawo im przysługuje...

Jeszcze nic nie wynegocjowałam. Rozmowa była wstępna, muszę dziś oddzwonić do EOS. Dostałam pismo, próbowałam zorganizować kasę ale jednak muszę rozłożyć dług na raty. Kredyt z czerwca 2006 roku. Firma EOS ostatnie pismo wysłała mi jakieś 4 lub 5 lat temu. Do zeszłego piątku był spokój. Z kwoty 7200zł zrobiła się kwota ponad 15tys. do spłaty. Jak odsetki zaczną rosnąć to nigdy tego nie spłacę...

A czy ta firma ma wyrok sądowy? Jeżeli nie to najprawdopodobniej dług się przedawnił i nie musisz nic im płacić o ile nie podpisałaś jeszcze ugody

Nie ma wyroku sądowego na 100%, ugody jeszcze nie podpisałam

więc jeszcze niech ktoś kompetentny Ci tutaj na forum podpowie ale według mnie dług jest przedawniony. Nie możesz tylko nic podpisywać i w razie wniesienia pozwu do sądu wnieść sprzeciw i podnieść zarzut przedawnienia.

Ok dzięki za podpowiedź, dopytam gdzie trzeba, pozdrawiam

Ewentualnie dowiedz się, czy był wystawiany na sprawie BTE i czy był później komornik. A jeśli był, to na jakiej podstawie postępowanie egzekucyjne zostało umorzone. Kiedy była cesja?
Daj nam te informacje, a wtedy będzie Ci można powiedzieć, czy nie masz się czego martwić.

Sprawę mam wygraną, konsultowałam się z radcą prawnym, wolałam stracić stówkę jak 15tys. :) Dług jest przedawniony! Zapewne EOS poda sprawę do sądu ale nie było sądowego nakazu zapłaty, cesja była w 2007roku a ja na konto EOS nie wpłaciłam ani złotówki ani też nie podpisałam z nimi żadnej ugody. Jak skończy się ta sprawa, na pewno dam znać. pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi

Powrót