EOS- spłata odsetek po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku jołkipołki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jołkipołki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Mój case wygląda następująco:
W czerwcu br. przyszły pisma od EOS 1 FIZ wzywające do spłaty dwóch wierzytelności przejętej przez nich od Banku. Pisma skierowane są/dotyczą mojego rodzica, który zmarł w 2013 r.
Osoba ta miała pożyczki w Banku. Śmierć była zgłoszona w Banku po kilku (3-4) miesiącach od zgonu. Okazało się, że było ubezpieczenie, więc ostatecznie nie było konieczności spłacenia pozostałego zadłużenia (teraz nie mogę namierzyć pism z Banku, ale pewnie gdzieś są).
Latem odezwał się EOS i domaga się spłaty (łącznie kilkaset PLN). Dokładnie nie wyjaśniono, o co chodzi, ale twierdzą, że to prawdopodobnie odsetki za niespłacone raty za okres od śmierci do zgłoszenia zgonu (3-4 m-ce).
W dalszej korespondencji EOS informuje, że rozważa skierowanie do sądu wniosku w celu dochodzenia należnych wierzytelności w drodze postępowania sądowego.

Jestem kompletną nogą w temacie, ale z tego co zrozumiałem z szybkiej lektury, to zasadniczo roszczenia majątkowe przedawniają się po 3 latach. Czy stosuje się to w opisywanym przypadku? Od śmierci rodzica minęły 3 lata. Od zgłoszenia zgonu raczej jeszcze nie, ale już blisko.
Nie mam wglądu w umowę z bankiem i nie wiem, do kiedy produkt miał być spłacany, jeśli to ma znaczenie.
Z góry dzięki za wyjaśnienia i ew. podpowiedzi.

Dzięki za odzew.
W sensie, że roszczenie nie przedawnia się po 3 latach, ale odsetki od nich tak?

To co napisałem w 1 poście wyniosłem z lektur różnych wypowiedzi/tekstów- majątkowe po 10 latach, ale już majątkowe związane z działalnością gospodarczą po 3 latach. Bank prowadzi takową, a kredyt jest z nią związany.

Czekać na pozew, ciekawe co napiszą... Na 99% przedawnione.

Powrót