S
stixxay
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, 2 tygodnie temu kupiłem na znanym chińskim serwisie elektroniczne papieros w ilości sztuk 3. Są to całe zestawy. Jeden z nich jest z baterią.
Długo nie byłem w temacie prawa związanego z kupnem epapierosów.
Otóż podobno niedawno weszła ustawa, która zabrania kupna i sprzedaży epapierosów przez internet.
Dziś dostałem informacje o odprawie celnej oraz wysłali mi takie oświadczenie do wypełnienia:
Wiem, że podpisując to oświadczenie będe odpowiadał prawnie za przesyłke.
Dodam, że towar otrzymałem jako darmową próbkę (free sample), sprzedający wpisał na druku do odprawy celnej paczkę jako "gift". Łączna kwota to 48$, ale nie ma wpisanych kosztów przesyłki.
Czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne, ze względu na tą przesyłkę?
Długo nie byłem w temacie prawa związanego z kupnem epapierosów.
Otóż podobno niedawno weszła ustawa, która zabrania kupna i sprzedaży epapierosów przez internet.
Dziś dostałem informacje o odprawie celnej oraz wysłali mi takie oświadczenie do wypełnienia:
OŚWIADCZENIE
Ja (imię i nazwisko) ……………………………………………………………………………………………
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 Kodeksu Karnego oświadczam, iż biorę pełną odpowiedzialność za przesyłkę AWB ………… …………………………………………………
Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. Zawartością w/w przesyłki jest/ są …………………………………………………………………………………………………………….
Za towar zapłacono dokładnie kwotę ……………………………………………….
Oświadczam, że Transport jest wliczony w wartość towaru z faktury.
Warunki transportu to DAP POLAND.
Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe. Towar nie podlega CITES.
Wiem, że podpisując to oświadczenie będe odpowiadał prawnie za przesyłke.
Dodam, że towar otrzymałem jako darmową próbkę (free sample), sprzedający wpisał na druku do odprawy celnej paczkę jako "gift". Łączna kwota to 48$, ale nie ma wpisanych kosztów przesyłki.
Czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne, ze względu na tą przesyłkę?