EPU a termin wymagalności roszczenia

• Autor wątku Autor wątku Anakonda01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anakonda01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Z nowelizacji KPC z 07.07.2013 wynika, ze na drodze elektronicznej można dochodzić jedynie tych wierzytelności, które stały się wymagalne w okresie trzech lat od wniesienia powództwa.

Moje pytanie jest takie, jak liczymy termin wymagalności roszczenia.
Czy w przypadku, gdy np. mamy zaległą fakturę, to liczymy to od:
-momentu jej wystawienia,
-od podanego na niej terminu płatności,
-od momentu przedawnienia tego roszczenia (np. po 3 latach)

Czy moze kazde nawet znacznie pózniej wystawione wezwanie do zapłaty z podanym terminem płatności sprawia, ze terminy wymagalności biegną na nowo?

Termin wymagalności dla potrzeb tego przepisu, to termin płatności faktury, należności.

Czyli ostatni dzień, w którym dłużnik może uiścić należność i nie popadnie w opóźnienie.

Jeszcze inaczej, to ostatni dzień po którym można naliczyć odsetki za opóźnienie.

Faktura z dnia 10 grudnia płatna w dniu 17 grudnia, to termin wymagalności - 17 grudnia, a początek naliczania odsetek 18 grudnia.

Wezwanie do zapłaty nie ma wpływu na termin wymagalności.

Natomiast odnowienie stosunku, na zasadzie ugody, czy odroczenia terminu płatności, jeśli ma charakter odnowienia zobowiązania może w konkretnych przypadkach wpływać na termin wymagalności NOWEGO roszczenia...

Istnieje też koncepcja, ze termin wymagalności, to pierwszy dzień, w którym roszczenia można dochodzić na drodze przymusu (ja jestem zwolennikiem tej koncepcji), a wymika ona z wielu orzeczeń i komentarzy.

W podanym przykłądzie termin wymagalności, to 18 grudnia, jeśli terminem płatności był 17 grudnia.

Powrót