Bardzo dziękuję za odpowiedź. Znalazłam informację na alternatywnym forum, ze wystarczy taka formułka:
SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY W ELEKTRONICZNYM POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM
Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w dniu ………………………………, doręczonego mi w dniu ………..……..……… Zaskarżam wydany nakaz zapłaty w całości i wnoszę o umorzenie postępowania.
UZASADNIENIE
Kwestionuję powództwo zarówno co do zasady, jak i wysokości. Swoje stanowisko procesowe rozszerzę w późniejszym czasie, po zapoznaniu się z dowodami uzupełnionymi przez powoda przed sądem rejonowym.
I proszę o radę- czy rzeczywiście tak krótkie uzasadnienie jak wyżej może być brane pod uwagę i nastąpi umorzenie? Z tego co Pan mi odpisał powinny być jakieś zarzuty, wnioski ... na tej alternatywnej stronie sporo osób korzysta z takiego wzoru i to przechodzi.
Nie ukrywam, że no dług jest i powstał z winy bliskiej mi osoby- babci, jednak nie ma ona pieniędzy na jednorazową zapłatę czy na pomoc adwokata i sprzeciw chcemy napisać, aby zyskać troszkę czasu no i uniknąć komornika, który zabierze zapewne 1/4 emerytury (babcia nie ma żadnego majątku, wynajmuje mieszkanie, jedynie co ma emeryturę)... starałam się dogadać z bankiem, ale ciągle mamy odmowy i teraz sprawa w e-sądzie .... babcia odebrała nakaz zapłaty 26 maja więc nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie się.
Jeśli powyższy wzór to za mało, co Pan mógłby doradzić? Jakie zarzuty/wnioski? Babcia miała kredyt konsolidacyjny, pół roku nie płaciła. Później bank wypowiedział umowę (nie widziałam u babci żadnego dokumentu potwierdzającego wypowiedzenie umowy) a o samym fakcie wypowiedzenia nie wiedziała... nie wiem w co można "ugryźć" by miało to sens...
PS. Zdaję sobie sprawę, ze bez zobaczenia dokumentów cięzko cokolwiek doradzić. Jednak być może można zastosować jakiś ogólnik , który nie zaszkodzi ... bez tego sprzeciwu - mimo, ze w jakiś sposób no zgadza się fakt długu - możemy czekać tylko na komornika... w tym wzorze ogólnym też nie jestem pewna, czy pisanie o przedstawieniu szerszego stanowiska w sądzie rejonowym to nie jest zaproszenie do rozprawy ...

nie wiem co robić i nie ma kto mi pomóc...