ePUAP wnioski o udostępnienie spisu lub rejestru wyborców

• Autor wątku Autor wątku loonatic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loonatic

Użytkownik
Odpowiedzi
335
Czy możliwym jest, aby na wniosek o udostępnienie spisu lub rejestru wyborców przez ePUAP otrzymać przez ePUAP informację o tym, czy widnieje się w rejestrze lub spisie, czy jedyną opcją po złożeniu takiego wniosku elektronicznie jest fizyczne udanie się do urzędu? Czy w przypadku rejestru i spisu jest inaczej?

Jeśli chodzi o spis, to urząd stoi na stanowisku, że informację o byciu uwzględnionym w spisie można otrzymać tylko osobiście w godzinach pracy urzędu, ale z urzędu w ostatnim miejscu zameldowania w poprzednim roku kalendarzowym bez problemu otrzymałem informację o skreśleniu ze spisu ze względu na wpisanie do spisu w miejscu stałego zamieszkania w formie wiadomości ePUAP w odpowiedzi na wniosek podpisany Profilem Zaufanym. Czyżby ten urząd gminy popełnił błąd?

Jeśli chodzi o udostępnienie rejestru, to jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi na wniosek.

Dzwoniłem dzisiaj do UM w Gdyni, gdzie telefonicznie przekazano mi, że w odpowiedzi na takie wnioski przez ePUAP odsyłają żądaną informację. We Wrocławiu urzędnicy twardo stoją na stanowisku, że oczywiście - wniosek można sobie złożyć elektronicznie, ale udostępnienie odbywa się tylko w budynku Urzędu Miasta, to jak to w końcu jest?
Z innej miejscowości (małe miasto powiatowe) w odpowiedzi na taki wniosek bez problemu uzyskałem via ePUAP informację o tym, że ze spisu jestem wykreślony.

Wysłać do urzędu ponaglenie do odpowiedzi na wnioski? Który organ będzie w tym przypadku 2. instancją?

@Moderatorzy: chyba jednak dział Postępowanie administracyjne jest właściwszy niż Prawo administracyjne.

II OW 145/18 - Postanowienie NSA z 2018-10-24

Uogólniając, w przekonaniu Naczelnego Sądu Administracyjnego do sprawy rozpatrzenia reklamacji na nieprawidłowości w spisie wyborców uregulowanej w art. 22 uKw nie stosuje się przepisów K.p.a., przeto brak jest podstaw do wyprowadzania wniosku o sporze kompetencyjnym między samorządowym kolegium odwoławczym a wojewodą, w związku z przekonaniem o zaistnieniu przesłanek do wyłączenia wójta gminy, posiadającego kompetencję do podjęcia decyzji w sprawie rozpatrzenia reklamacji.

W tej sytuacji można i do wojewody i do SKO :)

Hmm, ale, czy to orzeczenie przypadkiem nie implikuje w takim razie, że tak, czy siak żaden z nich nie będzie właściwy? Tylko w tej sytuacji powinien to być w ogóle sąd rejonowy, a nie organ administracji, skoro reklamacje przysługują do sądu rejonowego? Sąd poczynił tam całe rozważanie na temat tego, że ze względu na regulowanie tych rzeczy w kodeksie wyborczym nie do wszystkich aspektów stosuje się prawo administracyjne...

Czy jest jakaś ustawa / przepis (np. związana z wprowadzaniem i działaniem e-administracji), która mogłaby wymóc inne niż literalne traktowanie rozporządzenia właściwego ministra, że spis (w postaci fizycznej) udostępnia się do wglądu we właściwym organie gminy do wglądu, a udostępnianie (prowadzonego w systemie IT) rejestru jest wykonywane i udostępnienie w organie gminy w postaci wydruku danych wyborcy objętego wnioskiem o udostępnienie?

Gdyby takiego nie było, to czy przypadkiem urzędy, które jednak odpowiadają na takie wnioski elektronicznie nie łamią prawa, gdyż nie powinny tak robić?

Przykładowo opis tej procedury w UM Łódź nie mówi literalnie, że należy się stawić osobiście, aczkolwiek jako miejsce załatwienia wskazuje konkretne pokoje.

loonatic napisał:
Hmm, ale, czy to orzeczenie przypadkiem nie implikuje w takim razie, że tak, czy siak żaden z nich nie będzie właściwy?

Tu rozwazamy wymog zlozenia ponaglenia uprawniajacego do skargo do WSA. Ciekawe jak oceni to WSA oceniajac dopuszczalnosc skargi w przypadku braku organu wlasciwego, mimo zlozenia ponaglenia do niewlasciwego :)

voyteg napisał:
Ciekawe jak oceni to WSA oceniajac dopuszczalnosc skargi w przypadku braku organu wlasciwego, mimo zlozenia ponaglenia do niewlasciwego :)
Jednak nie oceni tego bez uiszczenia wpisu od skargi :(. W takiej sytuacji chyba odpuszczam skargę do WSA w tej sprawie.

Niemniej jednak ponaglenie do wojewody można by chyba rozważyć - może w odpowiedzi będzie jakaś rozsądna wykładnia lub wyrok w podobnej sprawie...

Fajnie byłoby wiedzieć, czy takie rzeczy można, czy jednak nie można załatwiać on-line przy obecnym stanie prawnym.

Powrót