Erbe ausschlagen jak załatwić w Polsce

• Autor wątku Autor wątku fazi4682
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fazi4682

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam tydzień temu zmarł w Niemczech mój ojciec który mieszkał tam od 1989r. wiem że miał tam ogromne długi. Dzwoniłem już do kilku radców prawnych z pytaniem jak zrobić erbe ausschlagen z terytorium Polski ale każdy mówi coś innego. Czy jest ktoś na forum kto by mógł podpowiedzieć od A do Z jak to załatwić? Dodam jeszcze że mam kilku miesięcznego Syna na którego bym też nie chciał żeby przeszły długi. Ponoć od sierpnia 2015 trochę się prawo pod względem erbe ausschlagen zmieniło.

Spadek po ojcu możesz odrzucić składając oświadczenie o odrzuceniu spadku; regulują to przepisy §§ 1942 i następne BGB (BGB=niem. kodeks cywilny). Odrzucić spadek możesz także jako ojciec, czyli przedstawiciel ustawowy Twojego syna niemowlaka, jednakże możesz to zrobić tylko wspólnie z matką tego dziecka. Możesz (możecie) zrobić to także w Polsce, a mianowicie w ten sposób, że Twoje (Wasze w imieniu dziecka) oświadczenie o odrzuceniu spadku spisze polski notariusz. To notarialne oświadczenie musi być zaopatrzone w tzw. "Apostille", która jest niczym innym jak stemplem postawionym na tym akcie notarialnym przez odpowiednie biuro w Min. Spraw Zagranicznych w Warszawie (ponoć opłata wynosi 60,- zł. i można załatwić to korespondencyjnie. Po otrzymaniu tego dokumentu notarialnego z apostillą, prześlesz go do sądu spadkowego (Nachlassgericht) w Niemczech, w którego okręgu miał ostatnie miejsce zamieszkania ojciec. I właśnie w ten, opisany tu sposób, możesz to załatwić (także dla Twojego dziecka). Pamiętaj, że masz na to 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się o śmierci ojca (normalnie ten termin wynosi 6 tyg., ale ponieważ nie żyjesz i nie mieszkasz w Niemczech, termin ten w Twoim wypadku wynosi 6 miesięcy.; § 1944 BGB). Inna możliwość, to udzielenie komuś pełnomocnictwa (notarialnego) do złożenia za Ciebie i za dziecko oświadczenia o odrzuceniu spadku bezpośrednio przed sądem spadkowym w Niemczech. No i oczywiście, możesz, a właściwie możecie (bo chodzi o Wasze dziecko) przyjechać do sądu w Niemczech, sądu spadkowego w miejscowości, gdzie ostatnio żył Twój ojciec, i tam złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku.

Jeśli chodzi o Rozporządzenie Europejskie, które weszło w życie 17.08.2015, to nie wynika z niego jakaś istotna zmiana; przyjęto w nim zasadę, że prawem właściwym w sprawach spadkowych jest prawo państwa, w którym spadkodawca żył i miał swoje zwykłe miejsce zamieszkania. Ponieważ Twój ojciec mieszkał i żył w Niemczech i tam zmarł, tym prawem jest niemiecki kodeks cywilny, czyli BGB, a w nim przepisy, które wyżej podałem (§ 1942 i następne).

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to idę do pierwszego notariusz i sporządzamy pismo które jest odsyłane do Warszawy w celu podbicia i później odsyłamy do odpowiedniego urzędu w Niemczech. A druga opcja np. załatwiam na ciotkę w Niemczech pełnomocnictwo przetłumaczone i ona tam wszystko załatwi tak? Ciotka już się trochę orientowała i ponoć mam czekać na jakieś pismo z Niemiec o informacji że jest spadek czy to prawda czy nie czekać?

Tak jak napisałem: Twoje (i matki Twojego dziecka) oświadczenie możesz złożyć u polskiego notariusza. To spisane w formie aktu notarialnego oświadczenie musi mieć tzw. "Apostille" (pisałem wyżej). To notarialne oświadczenie wyślesz do sądu w miejscowości, w której ostanio żył Twój ojciec. Oczywiście, możesz (i matka dziecka) wystawić pełnomocnictwo dla Twojej ciotki, i ona pójdzie za Ciebie (i za matkę Twojego dziecka) do niemieckiego sądu spadkowego i złoży za Was oświadczenie o odrzuceniu spadku po Twoim ojcu. Być może dostaniesz jakieś pismo, ale wcale nie musisz na nie czekać; z drugiej strony czasu masz jeszcze dużo (Termin: 6 mies. od daty dowiedzenia się o śmierci ojca).
Oczywiście, że jeśli masz dostać pismo, z którego wynika jest "jest spadek", tzn. nie ma długów, tylko są jakieś wartości majątkowe, to przecież nie będziesz odrzucał spadku.

Witam ponownie jestem w trakcie załatwiania pełnomocnictwa na moją ciotkę z Niemiec i mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli ciotka mieszka w innym landzie to czy może u siebie w mieście wszystko pozałatwiać? A może jednak musi jechać tan gdzie ojciec mój mieszkał?

Sądem spadkowym, właściwym do przyjęcia oświadczenia o odrzuceniu spadku jest w pierwszej kolejności sąd, w okręgu którego spadkodawca miał ostatnie miejsce zamieszkania. Także sąd zamieszkania odrzucającego spadek obowiązany jest do przyjęcia oświadczenia o odrzuceniu spadku. Czy ta ostatnia właściwość miejscowa (tzn. miejsce zamieszkania odrzucającego spadek) ma zastosowanie także do jego pełnomocnika? Innymi słowy, czy właściwy jest także sąd miejsca zamieszkania pełnomocnika osoby odrzucającej spadek, jeśli ta, jako mocodawca, tam nie mieszka? Nie jest to uregulowane jakimś konkretnym przepisem. Z ogólnych przepisów o pełnomocnictwie da się jednak wywieźć, że miejsce zamieszkania pełnomocnika nie uzasadnia żadnej właściwości sądu; innymi słowy: miejsce zamieszkania pełnomocnika nie jest podstawą do dokonania czynności za inną osobę w sądzie właściwym miejscowo dla niego, tj. dla pełnomocnika. W Twoim przypadku pelciłbym jednak Twojemu pełnomocnikowi (pełnomocniczce), aby poszła do sądu w miejscowości, w której mieszka lub do najbliższego Amtsgericht-u. Być może uznają się w tym wypadku za właściwych do odebrania tego oświadczenia. Jeśli nie, to pozostanie jazda do sądu ostatniego zamieszkania spadkodawcy lub złożenie oświadczenia u jakiegoś notariusza (przy notariuszu nie ma problemu właściwości miejscowej).

Powrót