erbschein i dział spadku

• Autor wątku Autor wątku Dana1957
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dana1957

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam wszystkich na forum.
Mam stwierdzenie wspólnego nabycia spadku,na mój wniosek sporządzony w Generalnym Konsulacie Niemiec w Wrocławiu.Spadek po mamie,ja i troje rodzeństwa-spadkobierca brat zmarł po mamie,córka spadkodawcy mieszka w Niemczech.Wniosek o nabycie spadku i koszt w kwocie 2.398,00 PLN za sporządzenie wniosku poniosłam sama,opłaty skarbowe za akty rodzeństwa też były dla mnie uciążliwe z uwagi na moją sytuację materialną,ponieważ zarabiam 1200zł/miesięcznie,no i koszt podróży ze Szczecina do Wrocławia.W maju pocztą dostałam Gemeinschaftlicher Erbschein,1/4 dla każdego.
Dostałam też Kostenrechnung na sumę 435,00EUR,na odwrocie pisze:Verfahren uber den Antrag auf Erteilung eines Erbsc heins oder Zeugnisses 200.000,00 Davon tragen Sie 1/1 435,00.
Co mogę zrobić,aby zapłacić tylko za siebie ponieważ ta kwota jest dla mnie nie osiągalna,jak to załatwić?Proszę o informacje prawne jak wnieść do niemieckiego sądu o dokonanie działu spadku?
Z góry dziękuje.

Jeśli chodzi o kwotę 435,- Euro, która podana jest w Kostenrechnung, to obciążenie to wynika -jak przypuszczam - z tego, że byłaś wnioskodawcą, jeśli chodzi o Erbschein, tzn. Ty złożyłaś wniosek o wydanie Erbschein-u (postanowienie o stwierdzenie nabycia spadku), i jest to obciążenie na rzecz dla kasy sądu, który Erbschein wydał. Ale tak zupełnie jasno nie wynika to z tego, co piszesz. Od kogo pochodzi ten Kostenrechnung? Czy to jest na pewno rachunek od kasy sądu (Oberjustizkasse), który wydał Erbschein? A może to rachunek od adwokata?

Jeśli chodzi o dział spadku, to wniosek do sądu może być konieczny tylko wówczas, jeśli nie ma zgody wśród spadkobierców co do podziału tego, co w spadku pozostało. Natomiast jeśli spadkobiercy są zgodni co do podziału, nie potrzebny jest żaden sąd; po prostu spadkobiercy dzielą się zgodnie pozostałymi przedmiotami lub pieniędzmi, a jeśli w spadku jest nieruchomość, np. dom lub mieszkanie, podział musi być dokononany notarialnie, i polega on na tym, że notariusz sporządza akt notarialny, w którym, jedna lub więcej osób otrzymuje nieruchomość za spłatą lub bez spłaty, co wcześniej uzgodnili spadkobiercy dzielący się spadkiem.

Zbyt mało piszesz o tym, a zatem trudno powiedzieć, jak w Twoim przypadku postąpić.

Jeśli jednak nie ma zgody pomiędzy spadkobiercami, można wystąpić o podział spadku do sądu; zazwyczaj jest to wniosek o zniesienie współwłasności; np. nieruchomości. Oczywiście wnioskodawca musi konkretnie we wniosku napisać, w jaki sposób współwłasność na rzeczach i prawach spadkowych ma być zniesiona, czyli innymi słowy: w jaki sposób spadek ma być podzielony. Czasami może być to skomplikowane i potrzebna byłaby rada doświadczonego adwokata.

Ostatnia edycja:
Jest to rachunek sądu, a konkretnie sądu w Cottbus, wydział zamiejscowy Guben (Amtsgericht Cottbus - Zweigstelle Guben) za koszty sądowe w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku (Erbscheinverfahren). Jako wartość, od której policzono opłatę, podana jest kwota 200 tys. Euro; czyli prawdopodobnie tyle wynosi wartość spadku.

Niestety, dłużniczką sądu za koszty postępowania w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku jesteś Ty. Te koszty, które już poniosłaś i które jeszcze poniesiesz, możesz potrącić sobie przy podziale spadku.

Powinnaś jak najszybciej przystąpić do uzyskania z masy spadkowej tego, co należy Ci się odpowiednio do ułamka, w którym dziedziczysz. Jeżeli zmarły pozostawił jakieś pieniądze na koncie w banku, to bank powinien wypłacić Ci tę część pieniędzy, jaka przysługuje Ci odpowiednio do ułamkowej części, jaka wynika dla Ciebie z Erbschein-u, czyli z postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku. Jeśli chodzi o inne przedmioty spadkowe, w tym także o nieruchomość, jeśli takowa wchodzi w skład spadku, powinnaś wszcząć postępowanie o podział spadku, ponieważ - jak piszesz - nie ma zgody spadkobierców na ugodowy podział spadku.

Przede wszystkim powinnaś dowiedzieć się, co w ogóle wchodzi w skład spadku.

Jeśli masz dalsze pytania, pytaj.

Wielkie dzięki i pytam Cię dalej,proszę o wzór pisma o podział spadku.Wiem dużo.o składnikach spadku,tylko że w posiadanie tych rzeczy ruchomych weszła moja siostra i jej córka.Obecnie czekam na pismo ze szpitala,gdzie zmarła mama,dotyczące rzeczy,które odebrała siostra,ponieważ w taki sposób weszła w posiadanie kluczy do mieszkania,kart kredytowych i gotówki którą mama miała przy sobie,a wiem to ponieważ dzień przed śmiercią był mój kuzyn z żoną w szpitalu.Myślę że będzie to dodatkowy dowód na to że bez zgody i wiedzy spadkobierców zawłaszczono mienie zmarłej.
proszę też o podpowiedz,czy mogę złożyć wniosek o wydziedziczenie spadkobiercy,ponieważ dokonano też zaboru ciała mamy,pomimo naszego sprzeciwu,i skutkiem tego jest ze spadkodawczyni
,do dzisiaj nie jest pochowana.Dochodzenie trwa do dzisiaj,w prokuraturze Cottbus.
Mam nadzieje ,że dam sobie rade i doprowadzę wszystko do końca.

Pytasz o wzór wniosku o dział spadku. Takie pismo do sądu pod względem formalnym jest proste, ale pod względem merytorycznym, tzn. treści, może być skomplikowane. Sam wniosek zawarty w piśmie brzmi tak:

"Wnoszę o zniesienie współwłasności na niżej wymienionych przedmiotach w ten sposób, że ..."

(Po niemiecku:
Ich beantrage, das Miteigentum an den unten genannten Gegenständen in der Weise aufzuheben, dass ...)

I dalej piszesz, w jaki sposób ma być zniesiona współwłasność; tzn. np. przyznanie własności na jakiejś rzeczy Tobie lub innej osobie, za odpowiednią do wartości i ułamka we spółwłasności spłatą. Albo przez licytacyjną sprzedaż przedmiotu, i podział uzyskanej kwoty stosownie do ułamkowych uziałów wynikających z Erbscheinu (postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku).

Dla zrozumienia i przypomnienia: Wskutek śmierci spadkodawczyni, wszystkie przedmioty będące jej własnością stały się współwłasnością spadkobierców w częściach ułamkowych wynikających z Erbschein-u. Także pieniądze pozostawione przez spadkodawczynię stały się współwłasnością spadkobierców w częściach ułamkowych, wynikających z Erbschein-u. O ile pieniędzmi jest łatwiej się dzielić, bo każda kwota pieniędzy da się odpowiednio do ułamków wynikających z Erbscheinu podzielić, o tyle dzielenie się wartoścąi pozostawionego przez spadkobiercę przedmiotu jest bardziej skomplikowana. Jeśli np. spadkodawczyni pozostawiła w spadku samochód osobowy: Po pierwsze musi być ustalona jego wartość; jeśli nie ma co do tego zgody, wycenić auto musi biegły rzeczoznawca (oczywiście to kosztuje). Następnie tę wartość trzeba jakoś podzielić pomiędzy spadkobierców, czyli innymi słowy znieść ich współwłasność (samochodu w zasadzie nie dzieli się fizycznie na kilka części, chociaż znam przypadek, że spadkobiercy rozebrali samoód na części i tymi częściami się podzielili). Jeśli byłaby zgoda, to jeden np. bierze to auto dla siebie na wyłączną własność i spłaca odpowiednią część ułamkową pozostałym spadkobiercom. Ale jeśli zgody nie ma??? Wówczas właśnie trzeba we wniosku o dział spadku do sądu, podać sposób zniesienia współwłasności; np. przyznanie własności auta i spłata pozostałych; albo sprzedaż licytacyjna i podział uzyskanej na licytacji kwoty.

Przecież wnioskodawca musi napisać w swym wniosku, jakie przemioty, o jakiej wartości, jak mają być podzielone, a konkretnie, w jaki sposób ma być zniesiona współwłasność na tych przedmiotach.

Dział spadku w Niemczech polega na tym, że sąd znosi współwłasność na przedmiotach, których współwłaścicielami stali się spadkobiercy. Wnioskodawca musi podać w swym wniosku, w jaki sposób ta współwłasność ma być podzielona.

Pamiętaj: sąd nie może dzielić spadku, czyli znosić współwłasności na rzeczach wchodzących w skład spadku, bez odpowiedniego wniosku. Jeśli Twój wniosek nie będzie zawierał konretnej propozycji zniesienia współwłasności na przedmiotach spadkowych, sąd wniosek oddali. Sąd nie pomaga i nie doradza. Wnioskodawca musi wiedzieć, czego chce, i musi napisać to we wniosku.

Dlatego właśnie tak podkreślałem, że musisz mieć dokłaną listę przedmiotów wchodzących w skład spadku i ich przybliżoną wartość.
Jeśli wystąpisz do sądu o dział spadku, to musisz te przedmioty wyliczyć we piśmie zwanym wnioskiem; podać ich wartość, a przede wszystkim podać sądowi, w jaki sposób ma nastąpić podział.
Jeśli myślisz, że wniosek o dział spadku to tylko pismo, w którym piszesz: "Wnoszę o dział spadku.", to niestety, jesteś w błędzie.

Poza tym, nie rozumiem, dlaczego prokuratura prowadzi w tej sprawie jakieś postąpowanie. Jest jakieś podejrzenie, że popełnione zostało jakieś przestępstwo?

I odpowiadam na pytanie, "Czy mogę złożyć wniosek o wydziedziczenie spadkobiercy, ponieważ ......?". Po śmierci spadkodawcy nikt nie może żadnego spadkodawcy wydziedziczyć.

Ostatnia edycja:
Powrót