ERIF - umożenie przez sąd

• Autor wątku Autor wątku DanteShaft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanteShaft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
mam dwa pytania.

1. Sąd umorzył postępowanie z powodu braków proceduralnych ze strony powoda - czy w takim przypadku powód może ponownie wnieść sprawę do sądu czy już jest pozamiatane?

2. Drugie trochę wiąże się z pierwszym - czy firma, która "groziła" że zgłosi mnie do ERIF a obecnie otrzymała z sądu pismo o umorzeniu postępowania ma obowiązek wykreślić mnie z tego rejestru? Czy może sam mam pisać do nich odpowiednie pismo? Czy to z ERIF muszę otrzymać informację o wpisaniu mnie do ich bazy danych?

1. może i sto razy, nie ma przepisu prawa zabraniającego w tej, ani innej sytuacji pozywania kogoś, nawet jak sąd prawomocnie oddali roszczenia, wówczas dopiero będzie powaga rzeczy osądzonej, ale jeśli złożą pozew, a Ty nie zareagujesz, to sąd z urzędu nie będzie tego wiedział...

2. zgodnie z ustawą mają obowiązek informować, Ty też masz prawo napisać do nich i dowiedzieć się, czy Cię wpisali i na jakiej podstawie, a później żądać wykreślenia z uwagi na wątpliwość należności (skoro sąd nie zasądził, a umorzył postępowanie).

Powrót