esmisja drania

• Autor wątku Autor wątku wiki844
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiki844

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam poważny problem, moja siostra rozwiodła się z mężem w czasie trwania małżeństwa wykupiła mieszkanie od spółdzielni mieszkaniowej czyli teoretycznie jest właścicielką mieszkania tylko, że jak już wspomniałam nabyła owo mieszkanie w trakcie trwania małżeństwa czyli automatycznie obowiązuje ją wspólnota majątkowa i aby wyeksmitować byłego małżonka musi zapewnić mu lokal zastępczy :( moje pytanie jest następujące czy jeżeli siostra przepisze mieszkanie na córkę to czy w świetle prawa będzie ona (córka) mogła eksmitować ojca z mieszkania bez obowiązku zapewnienia mu lokalu zastępczego.Dodam, iż rozwód był orzeczony przez sąd z winy męża siostry, jej były mąż miał nawet w trakcie trwania małżeństwa kuratora nad sobą....:mad:

skoro mieszkanie jest wspólne to siostra może na córkę przepisac tylko swoje 50 % udziałów w mieszkaniu ,a nie całe mieszkanie...

Jak może być wspólne skoro siostra jest jedynym właścicielem mieszkania (tzn. wyłącznie ona wyłożyła pieniądze i akt notarialny jest z jej nazwiskiem) niestety nabyła mieszkanie w trakcie trwania małżeństwa.. w tej chwili jest rozwiedziona.

Powrót