ESP i BIP w publicznych przedszkolach samorządowych?

• Autor wątku Autor wątku loonatic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loonatic

Użytkownik
Odpowiedzi
335
  1. Czy publiczne przedszkola i szkoły prowadzone przez jednostki samorządu terytorialnego mają obowiązek prowadzenia i obsługi Elektronicznej Skrzynki Podawczej (ESP) i Biuletynu Informacji Publicznej (BIP)?
  2. Czy istnieje jakiś sposób wymuszenia na dyrekcji przedszkola do prowadzenia i obsługi takiej skrzynki i biuletynu?
  3. Czy może być tak, że elektroniczną skrzynkę podawczą prowadzi jedynie gmina i ew. za jej pośrednictwem można próbować kierować korespondencję w formie elektronicznej do dyrekcji przedszkola?
  4. Co zrobić, gdy gmina BIP prowadzi we własnym zakresie (bez oddzielnego dla przedszkola), ale nie zawiera on wszystkich informacji wymaganych art. 8 ust. 3ustawą z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznejw kontekście prowadzonych przez gminę przedszkoli?

Czy publiczne przedszkola i szkoły prowadzone przez jednostki samorządu terytorialnego mają obowiązek prowadzenia i obsługi Elektronicznej Skrzynki Podawczej (ESP) i Biuletynu Informacji Publicznej (BIP)?

Przedszkole i szkoła to jednostki budżetowe realizujące zadania wynikające z ustawy o systemie oświaty. A jak powiada w art. 2 ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,

Przepis prawny:
przepisy ustawy stosuje się do realizujących zadania publiczne określone przez ustawy:
2) jednostek budżetowych i samorządowych zakładów budżetowych

A z kolei art. 16 ustawy:
Przepis prawny:
Art. 16. 1. Podmiot publiczny, organizując przetwarzanie danych w systemie teleinformatycznym, jest obowiązany zapewnić możliwość przekazywania danych również w postaci elektronicznej przez wymianę dokumentów elektronicznych związanych z załatwianiem spraw należących do jego zakresu działania, wykorzystując informatyczne nośniki danych lub środki komunikacji elektronicznej.
1a. Podmiot publiczny udostępnia elektroniczną skrzynkę podawczą, spełniającą standardy określone i opublikowane na ePUAP przez ministra właściwego do spraw informatyzacji, oraz zapewnia jej obsługę.

ergo: mają obowiązek posiadania skrzynki esp.
Obowiązek prowadzenia BIP dla tych jednostek wynika z ustawy o dostępie do informacji publicznej, art. 4 i dalsze.

Dzięki!
loonatic napisał:
Czy istnieje jakiś sposób wymuszenia na dyrekcji przedszkola do prowadzenia i obsługi takiej skrzynki i biuletynu?
Najpierw powinienem zapytać dyrektora przedszkola o adresy tychże, a następnie wysłać wezwanie do usunięcia naruszenia prawa i założenia skrzynki ePUAP oraz BIPu?

Złożyłem wniosek o dostęp do informacji publicznej do dyrektora przedszkola, na który otrzymałem odpowiedź po złożeniu skargi do WSA (zrobiłem to, gdy upłynął ustawowy termin 14D na odpowiedź).

We wniosku prócz istotnych dla mnie kwestii pytałem jeszcze m. in. o BIP i ESP. Obie rzeczy zostały założone po moim wniosku, adresy otrzymałem w odpowiedzi na wniosek ;).

Wydaje się, że w takim razie można z powodzeniem próbować tej drogi w stosunku do podobnych instytucji.

Powrót