Eternit na drodze gruntowej

• Autor wątku Autor wątku Rysiunio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rysiunio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Na moim terenie gruntowe drogi wiejskie od dziesięcioleci były utwardzane (przez mieszkańców) wszystkim co się da - w tym również... gruzem z eternitu.
Sprawę zgłaszałem wielokrotnie do urzędu gminy. Niestety (a może na szczęście) kawałków eternitu jest niewiele - "wychodzą z ziemi" po okresach deszczowych. Aby oczyszczanie z azbestu było skuteczne, zbieranie eternitu należałoby powtarzać wielokrotnie co kilka miesięcy. Gmina ma to gdzieś... .
Co można zrobić aby skutecznie załatwić temat? Powiadamiałem również starostwo powiatowe oraz inspektora ochrony środowiska. Problem w tym, że sprawę kierują do... gminy.
Ww. problem (tzn. gruz eternitowy na drogach) występuje, niestety, prawie w każdej polskiej wsi... . Tragedia!

Poruszyłeś istotny temat - zgadzam się z Tobą - tragedia :(
Problem w tym że to leży w gestii gminy - a przeważnie gmina ma to gdzieś. Choć spotkałem się z szybką reakcją w tym temacie - ale to pewnie wyjątek.
Może spróbować sprawę nagłośnić w TV :what: Albo : powtarzać pisma do oporu - kiedyś może dla świętego spokoju się tym zajmą :?:

Oczywiście, dręczę gminę pismami. Za którymś razem, chyba dla świętego spokoju, zbiorają kilka okruchów eternitu informując mnie o tym stosownym pismem. Najgorsze jest to, że zbieractwo należałoby powtarzać przez okres conajmniej kilku lat... .

[cytat="Rysiunio":2kaa7h23] Najgorsze jest to, że zbieractwo należałoby powtarzać przez okres conajmniej kilku lat... .[/cytat:2kaa7h23]
No to życzę Ci Nowego Roku :?
Niestety twój problem jest powszechny w Polsce :( Ludzie zmieniają dachy i wywalają to gdzie popadnie :x

Powrót