Euro Bank i Hoist

• Autor wątku Autor wątku ProblemowaJa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nieprawda, nie było prawidłowego doręczenia, więc nie obowiązuje żaden termin. Oczywiście nie warto czekać w nieskończonośc. Spokojnie, szybko to ogarniemy.

Dlaczego autor tematu nie ma ochoty splacic nawet podstawowej kwoty? Chyba ktos na tym stracil . Takie pytanie z czystej ciekawosci - dziwi mnie fakt,ze pazidzoch pomaga w unikaniu zaplaty.

szymon.bednarczyk napisał:
dziwi mnie fakt,ze pazidzoch pomaga w unikaniu zaplaty.
Do kancelarii prawnej, do której udał się człowiek po poradę i pomoc w takiej sprawie, też wejdziesz i będziesz opieprzał?

Szymon a myślisz, że ktoś zgodzi się na spłatę podstawy jeśli jest już komornik, który zaczął dług ściągać i może zabrać go w całości? A chwała za to, że są takie osoby jak marian.pazdzioch, które starają się innym pomóc.

szymon.bednarczyk napisał:
Dlaczego autor tematu nie ma ochoty splacic nawet podstawowej kwoty? Chyba ktos na tym stracil .
Niby kto stracił? Opisz to, ile dokładnie, kto i ile stracił? Mam nadzieję, że dasz rady.

marian.pazdzioch

wszystko fajnie ale czy sam brak dowodu doręczenia jest wystarczający, a co z BTE z EB. jeśli jest komor to na pewno była klauzulka wykonalności. Jeśli była to na pewno sąd powie że była możliwość wcześniejszej reakcji tej pani. Nie ma to chyba znaczenia że nie odebrano poprawnie korespondencji. Podobnie jest z opłata jakiegoś rachunku jeśli się zgubiło fakturę. Moim obowiązkiem jest dowiedzieć się ile i gdzie mam wpłacić. Jeśli nie spłacam zobowiązania to chyba sam musze się o to dowiedzieć. Spokojnie każdy sąd tak wpisze. Argumentacja że liczyłem że jakoś będzie jest bzdurna. No chyba ze się mylę.

po.gr napisał:
marian.pazdzioch

wszystko fajnie ale czy sam brak dowodu doręczenia jest wystarczający, a co z BTE z EB. jeśli jest komor to na pewno była klauzulka wykonalności. Jeśli była to na pewno sąd powie że była możliwość wcześniejszej reakcji tej pani. Nie ma to chyba znaczenia że nie odebrano poprawnie korespondencji.
Nie mieszaj sobie w głowie, bo i tak nie ogarniesz.

Marian.Paździoch

Podpowiedz mi jak możesz jak potraktować umowę cesji jeśli widnieją na niej podpisy tylko na jednej stronie. Jest to ksero i na nim nie ma innych podpisów. Całość jest potwierdzona za zgodna z oryginałem przez rp który jest jednocześnie pełnomocnikiem w sprawie. Wg mnie podpisy winny być na każdej stronie i to wyraźne. Jeśli nie są dostatecznie widoczne na ksero to chyba problem powoda. Tak myślę. Uświadomienie mnie jakie to ma znaczenie dla sprawy.

Należy zażądać oryginału w procesie - przepisy art. 129 kpc

Tylko, że kolega jest już na etapie apelacji...

Ok rozumiem i dzięki za odp. Po prostu szukam czego się można przyczepić. Spieprzylem w I instancji a można było spokojnie coś ugrać. W zasadzie dałem sobie wcisnąć wszystko łącznie z bte jako głównym dowodem. Umowa jako wskaźnikiem wysokości roszczenia itp. Sad w zasadzie nawet jeśli coś wskazywałem nie ujął tego w uzasadnieniu. Teraz jest o wiele trudniej. Apelację miałem w miarę napisana, liczyłem że będzie jakąś na nią odp ale nie ma i już termin minął. Pewnie coś Jeszce warto byłoby w samej apelacji rozwinąć tylko nie wiem czy lepiej na sprawie czy wcześniej jakimś pismem. Na samej sprawie dam sobie radę ale słowo pisane ma chyba większą moc. Ktoś na forum już o to pytał ale nie dostał jednoznacznej odp czy pisać czy lepiej powiedzieć. Jak myślicie? czy w ogóle będą moje ewentualne wywody brane pod rozwagę. Mam dużo napisane z art i orzeczeniami SN.

Uchybienia przepisów procedury sąd nie bierze pod uwagę z urzędu, więc musisz to napisać w apelacji, a dokładniej, to musisz zgłosić do protokołu w czasie postępowania przed sądem I instancji stosowne zastrzeżenia. Na przykład na oddalenie jakiegoś wniosku dowodowego.

Z kolei apelacja bierze pod uwagę naruszenia prawa materialnego. Czyli chociażby ważność cesji. Tylko nie myl tego z ważnością przedłożonych dokumentów.

Szukam zbieram i jeśli chodzi o samą cesję i jej nieodpowiednie argumentowanie przez Sąd I instancji to można na samej sprawie apelacyjnej wygłościć coś w tym stylu i jakie to będzie miało znaczenie. Czy sąd w ogóle będzie to brał pod rozwagę;

UMOWA CESJI (na to nie patrzcie bo cały materiał dowodowy który Sąd I instancji popieprzył w sprawie podzieliłem)

Warunkiem otrzymania należności przez nabywcę długu jest udowodnienie, że takie prawo przysługiwało pierwotnemu wierzycielowi (SN V CSK 187/06), tymczasem Sąd I instancji dał powodowi wiarę, a który to w żaden sposób tego nie wykazał. Powołane wnioski dowodowe w postaci listy rzekomych wierzytelności, umowy cesji i wyciągu z ksiąg funduszu sekurytyzacyjnego w żaden sposób nie precyzują źródła roszczenia i podstawy jego dochodzenia. Tym bardziej, że sam dowód w postaci wyciągu z ksiąg funduszu sekurytyzacyjnego został pismem z dnia ………….. wycofany jako materiał dowodowy.
W odniesieniu do umowy cesji. Zarzucam Sądowi I instancji obrazę prawa procesowego poprzez przyjęcie, że umowa cesji stanowi jeden z podstawowych i wystarczających dowodów do określenia wysokości należnego powodowi zobowiązania. W pierwszej kolejności należy przytoczyć art. 509 § 1 k.c., zgodnie z którym wierzyciel może bez zgody dłużnika przenieść wierzytelność na osobę trzecią (przelew). Zasadniczo cesja nie wpływa na kształt wierzytelności, zmienia się jedynie podmiot uprawniony do żądania świadczenia.
Z dołączonej przez stronę powodową umowy przelewu wierzytelności zawartej pomiędzy ..., a ... Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny w dniu ………………... nie wynika, iż jej przedmiotem jest wierzytelność przysługująca wobec pozwanego. Umowy te bowiem określają jako swój przedmiot wierzytelności pieniężne szczegółowo określone w załącznikach. Jednocześnie strona powodowa nie dołączyła do akt sprawy informacji o wierzytelnościach będących przedmiotem umowy, w żadnej z powołanych wyżej postaci, które w sposób dostateczny identyfikowałyby oraz indywidualizowały przedmiot przelewu.
Z przedłożonej przez stronę powodową umowy przelewu wierzytelności nie sposób wywieść, aby jej przedmiotem była wierzytelność przysługująca ... przeciwko pozwanemu ……... Tym samym dokument ten nie potwierdza, aby Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny nabył wierzytelność przeciwko pozwanej i wstąpił w miejsce dotychczasowego wierzyciela, co z kolei uprawniałoby go do żądania spełnienia świadczenia.
Nadmienić w tym miejscu należy, iż przelew jest umową, z mocy której wierzyciel (cedent) przenosi na nabywcę (cesjonariusza) wierzytelność przysługującą mu wobec dłużnika (debitora). Umową cesji dotychczasowy wierzyciel przenosi więc wierzytelność na nowego wierzyciela. Podstawowym wynikiem przelewu wierzytelności jest sukcesyjne wstąpienie cesjonariusza w miejsce cedenta. Dotychczasowy wierzyciel zostaje wyłączony ze stosunku zobowiązaniowego, jaki go wiązał z dłużnikiem. Cesjonariusz nabywa wierzytelność w takim zakresie i stanie, w jakim znajdowała się ona w chwili dokonania przelewu. Zmienia się tylko osoba wierzyciela, czyli osoby uprawnionej do żądania spełnienia świadczenia.
Przenosząc powyższe na grunt okoliczności faktycznych rozpatrywanej sprawy, Sąd I instancji błędnie wykazał, iż umową przelewu z dnia ………………... doszło do przeniesienia na Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny wierzytelności przysługującej zbywcy wobec pozwanej w szczególności w zakresie jej wysokości.

To co znalezłeś dotyczy tego gdy sam wyciąg ma być dowodem na istnienie wierzytelności, a tutaj było też bte.

Ok to tylko jeśli chodzi o cesje. Co do bte argumentacja będzie trochę inną. Chodzi mi o to czy w ogóle sąd apelacyjny pozwoli mi to wypowiedzieć czy przeczytać. Mam nadzieję że sprawa nie będzie tylko monologiem sędziego. Jak to jest podpowiedz. Czy może lepiej wysłać to w formie pisma procesowego. A może na samej sprawie powiedzieć co mam do powiedzenia i złożyć do akt 2 egz pism procesowych. Po prostu po I instancji mam wrażenie że sąd traktuje moje wypowiedzi wybiórczo.

Ja też, bo są nie do końca na temat. Złóż lepiej pismo procesowe.

panowie a możecie mi powiedzieć do kogo się zgłosić o wgląd do swoich dokumentów z sprawy o wystawienie i nadanie klauzuli wykonalności BTE. Czy akta z sądu rejonowego który wydał tą klauzulę muszą być pełne czy np. czegoś bank mógł nie dołączyć i ma tylko u siebie. Głównie chodzi mi o wezwania do zapłaty jak i samo wypowiedzenie umowy pożyczki - nie ma jej w aktach, jak jej nie ma i bank to czy może być podstawą do pozwu przeciwegzekucyjnego

z góry dzięki za odp

Bank do bte nie musiał tego dołączać, bo praktyka sądów w tym zakresie jest różna.

Jeśli wypowiedzenie było nieskuteczne - wysłane pod błędny adres, lub w ogóle nie wysłane, to będzie to podstawą skutecznego powództwa przeciwegzekucyjnego. Skoro umowa nie została wypowiedziana - skutecznie - to roszczenie jest przedwczesne. Jednak za wiele Ci to nie da, szczególnie na tym etapie sprawy.

Powrót