Europark- opłata dodatkowa.

• Autor wątku Autor wątku dampez93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dampez93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jakiś czas temu dostałem mandat za parkowanie( 20.05.2013), końcem września doszedł do mnie list od Europark'u( do zapłaty 50 zł za złe parkowanie oraz 100 zł "opłaty dodatkowej"). Oczywiście napisałem odwołanie w podanym terminie( do 10 dniu od otrzymania pisma, dokładnie 7.09). Odpowiedź na wysłaną przeze mnie reklamacje wynosi 21 dni.
EP skieruje swoją odpowiedź na podany adres lub adres e-mail w przeciągu 21 dni od złożenia wniosku reklamacyjnego.
Lecz dzisiaj dostałem odmowną odpowiedź( 35 dni roboczych oczekiwania).
W związku z tym mam pytanie czy przez to, że EP spóźniło się ewidentnie z odpowiedzią w terminie na moją reklamację mogę jakoś dalej walczyć o umorzenie opłaty dodatkowej?
Czy można zastosować przepis podobny do tego:
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie Kodeksu cywilnego
art. 8. 3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
Pozdrawiam.

Co to znaczy, na dwa sposoby? Wg. nich dostałem mandat, za jego niezapłacenie w terminie dołożyli dodatkową opłatę.
Czekam na jakąś poradę.
Pozdrawiam

Hmm....konkretniej to dlaczego powołuje się Pan na przepisy ustawy o sprzedaży konsumenckiej? Czy może jest to pytanie o analogiczny przepis, który znalazłby zastosowanie w tej sytuacji?
W opisanym stanie faktycznym rozważałbym podważenie zasadności opłaty dodatkowej.

Powrót