Europark - wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku agamedrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agamedrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
Bardzo proszę o pomoc, otrzymałam wezwanie do zapłaty z firmy Europark, za postój sprzed 3 miesięcy w Norwegii. Oczywiście byłam w tych dniach na terenie Norwegii, ale nigdzie w niedozwolonych miejscach nie parkowałam. Dodam (co ważne), iż byłam tam samochodem specjalistycznym (odbiór zwłok) i parkowałam tylko na terenie tamtejszej prosektury i policji, gdzie załatwiałam formalności. Wszędzie parkowałam za przyzwoleniem odpowiednich służb. I teraz po 3 miesiącach otrzymuję mandat 500 zł za "parkowanie bez wyraźnie okazanego pozwolenia lub płatności, bądź bez biletu parkingowego". Jest to druk Europarku bez podłączonego jakiegokolwiek druku z tamtego kraju, jakiegokolwiek biletu czy też nakazu uiszczenia opłaty wydanego przez tamtejsze organy. Firma Europark nie wskazała również miejsca postoju mojego auta, wskazała tylko na miasto. Wezwanie do zapłaty zostało przysłane na adres zameldowania zwykłym listem.
Jeśli nawet taki mandat faktycznie zostałby wystawiony na terenie tamtego kraju to go zapłacę, ale wydaje mi się to podejrzane, gdyż ww firma nie udokumentowała faktu wykroczenia a przecież takie pismo może wystawić każdy widząc, że przemieszczam się po jakimś kraju i spisując moje dane z tablicy rejestracyjnej.
Proszę o pomoc. :-(

Przepraszam, że jestem tak natrętna, ale czy ktoś zapali światełko w tunelu ?

Powrót