Europejska katra ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku dorota63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota63

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Europejską kartę ubezp.mam wydawaną na okres 2 miesięcy a będę teraz przebywać w UK mniej więcej 3 miesiące.Składki na ubezpieczenie opłacam w KRUS kwartalnie-w związku z tym mam pytanie-czy moje ubezpieczenie wygasa z datą na karcie,czy tez biegnie dalej do konca okresu opłaconego w składce ubezpieczeniowej.Nie mam możliwości ,nie będąc w kraju na składanie nowych wniosków o nową kartę,tym bardziej ,że zadbano o to by wydanie karty nie bbyło możliwe w ciągu jednego dnia ,a jest to proces kilkudniowy niestety.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego jest dokumentem uprawniającym do korzystania ze świadczeń zdrowotnych podczas pobytu w innych państwach członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i Szwajcarii. EKUZ zawiera m.in. informacje o dacie ważności karty.
W przypadku korzystania z opieki zdrowotnej po upływie ważności karty, otrzymasz fakturkę za usługi i będziesz musiała zapłacić z własnej kieszeni. Ewentualnie później będziesz mogła starać się o zwrot za zapłacone faktury w NFZ.

Pozdrawiam

Nie rozumiem ,jak to ewentualnie będę mogła się starać o zwrot.To znaczy,że NFZ może ot tak poprostu nie nie uznać zapłaconych faktur,jeśli karta straciła ważność,ale termin ubezpieczenia jest dalej ciągły?W NFZ nie chcą wystawiać kart z dłuższym terminem,niż 2 miesiące,ale przecież składki w KRUS płacę za cały kwartał.

Przeczytaj jeszcze raz to co wcześniej napisałem tzn. co to jest EKUZ i do czego uprawnia. To jest jedny dokument, którym możesz posłużyć się poza granicami Polski.
Nie masz ważnej EKUZ, to płacisz sama. Nikt "z urzędu" nie zwróci za ewentualne faktury. Z takim wnioskiem będziesz musiała sama wystapić do NFZ.

Ok,Dziękuję.
Dla mnie to trochę za dużo zbędnej biurokracji-czyli nowy wniosek,nowa decyzja i nowa karta EKUZ , tylko dlatego,że nie może NFZ wystawić na okres dłuższy,tzn dotąd dopóki opłacone są moje obowiązkowe składki.
Pozdrawiam

Powrót