W
Wonż
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry,
czy ktoś z Was orientuje się na podstawie prawa jakiego kraju liczy się odsetki ustawowe dotyczące zobowiązania egzekwowanego na podstawie europejskiego nakazu zapłaty?
Podam mój przykład:
posiadam europejski nakaz zapłaty wystawiony przez polski sąd, waluta roszczenia głownego - PLN, odsetki ustawowe również w PLN liczone od dnia takiego i takiego.
Dłużnik w Belgii.
Przesyłam nakaz oraz stwierdzenie wykonalności do komornika w Belgii. Komornik wszczyna postępowanie, przelicza kwotę roszczenia głównego ze złotówek na Euro ( to akurat rozumiem - nie ma przecież konta złotówkowego) i wylicza odsetki ustawowe od kwoty Euro wg prawa belgijskiego.
Czy to jest prawidłowe działanie?
Wg mnie powinien liczyć odsetki wg polskiego prawa gdyż:
1. Nakaz jest wystawiony przez polski sąd.
2. Kwota roszczenia jest wyrażona w złotówkach.
3. Odsetki ustawowe wykazane w nakazie również odnoszą się do waluty PLN.
Gdzie mogę znaleźć zapisy regulujące tego typu przypadek?
Akurat moja sprawa dotyczy Belgii ale chyba postępowanie w przypadku ENZ jest/powinno być jednakowe w każdym kraju EU?
Z góry dziękuję za porady.
czy ktoś z Was orientuje się na podstawie prawa jakiego kraju liczy się odsetki ustawowe dotyczące zobowiązania egzekwowanego na podstawie europejskiego nakazu zapłaty?
Podam mój przykład:
posiadam europejski nakaz zapłaty wystawiony przez polski sąd, waluta roszczenia głownego - PLN, odsetki ustawowe również w PLN liczone od dnia takiego i takiego.
Dłużnik w Belgii.
Przesyłam nakaz oraz stwierdzenie wykonalności do komornika w Belgii. Komornik wszczyna postępowanie, przelicza kwotę roszczenia głównego ze złotówek na Euro ( to akurat rozumiem - nie ma przecież konta złotówkowego) i wylicza odsetki ustawowe od kwoty Euro wg prawa belgijskiego.
Czy to jest prawidłowe działanie?
Wg mnie powinien liczyć odsetki wg polskiego prawa gdyż:
1. Nakaz jest wystawiony przez polski sąd.
2. Kwota roszczenia jest wyrażona w złotówkach.
3. Odsetki ustawowe wykazane w nakazie również odnoszą się do waluty PLN.
Gdzie mogę znaleźć zapisy regulujące tego typu przypadek?
Akurat moja sprawa dotyczy Belgii ale chyba postępowanie w przypadku ENZ jest/powinno być jednakowe w każdym kraju EU?
Z góry dziękuję za porady.