Europejski nakaz zapłaty - odsetki ustawowe

• Autor wątku Autor wątku Wonż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wonż

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
czy ktoś z Was orientuje się na podstawie prawa jakiego kraju liczy się odsetki ustawowe dotyczące zobowiązania egzekwowanego na podstawie europejskiego nakazu zapłaty?
Podam mój przykład:
posiadam europejski nakaz zapłaty wystawiony przez polski sąd, waluta roszczenia głownego - PLN, odsetki ustawowe również w PLN liczone od dnia takiego i takiego.
Dłużnik w Belgii.
Przesyłam nakaz oraz stwierdzenie wykonalności do komornika w Belgii. Komornik wszczyna postępowanie, przelicza kwotę roszczenia głównego ze złotówek na Euro ( to akurat rozumiem - nie ma przecież konta złotówkowego) i wylicza odsetki ustawowe od kwoty Euro wg prawa belgijskiego.
Czy to jest prawidłowe działanie?
Wg mnie powinien liczyć odsetki wg polskiego prawa gdyż:
1. Nakaz jest wystawiony przez polski sąd.
2. Kwota roszczenia jest wyrażona w złotówkach.
3. Odsetki ustawowe wykazane w nakazie również odnoszą się do waluty PLN.
Gdzie mogę znaleźć zapisy regulujące tego typu przypadek?
Akurat moja sprawa dotyczy Belgii ale chyba postępowanie w przypadku ENZ jest/powinno być jednakowe w każdym kraju EU?
Z góry dziękuję za porady.

Powinny być odsetki jak w nakazie zapłaty, więc polskie ustawowe. Pewnie belgijski komornik nie wie o co chodzi i nalicza jak zawsze belgijskie. Ja egzekwując polskie nakazy w Niemczech podaję komornikowi podstawę prawną z tłumaczeniem i sam obliczam odsetki, do tej pory jeszcze każdy niemiecki komornik to łyknął bez szemrania.

kagwo77
dziękuję za odpowiedź. Ja to rozumiem ale jak przetłumaczyć to komornikowi?
Dodatkowo przed chwilą odpowiedziała mi belgijska izba komornicza, ze komornik musi przeliczyc ze zlotówek na euro by potem zastosować belgijskie prawo. Ręce opadają.
Czy możesz podać podstawę prawną, o której piszesz?
Z góry dziękuję.
Pozdarwiam

Powrót