Europejski Nakaz Zapłaty

• Autor wątku Autor wątku sHogun84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sHogun84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam szukam pomocy prawnej. Jestem spedycja w transporcie międzynarodowym.
Sadze się z Francuską Firma o kwotę ponad 60 tys euro i mam problem
ponieważ wystąpiłem o Europejski Nakaz Zapłaty do sądu w Białymstoku.
w październiku 2014 r . Sad w ciągu miesiąca go stworzył. Do 11 czerwca nie potrafił wysłać, nasza kochana firma In post (dokumenty były zagubione w belgijskim Bi post ) , dopiero 11 czerwca kontrahent odebrał przesyłkę z Nakazem po mojej interwencji w stronę Sadu by Sad wysłał poczta polska ( we wniosku ostatnim określiłem iż sprawa trafi do mediów). Kontrahent złożył sprzeciw w 29 dniu mając Polską firmę do reprezentacji. ( nie wiem czy może? ) W sprzeciwie określił iż
sprawa powinna trafić do sadu Francuskiego ponieważ usługi transportowe były w większości robione na terenie Francji. Po takiej interwencji 10 września 2015r. Sad odrzucił Nakaz Zapłaty twierdząc ze roszczeń powinienem dochodzić po stronie Francuskiej. Podwykonawcami były Polskie Firmy transportowe.
Od roku mam w moja stronę sprawy w sadzie oraz naloty komorników. Szukam pomocy do odwołania sie Nakazu oraz jego pozytywnego zatwierdzenia. Bardzo proszę o pomoc Z góry dziękuje
PS :nie wiem po co te europejskie Nakazy są wydawane?

sHogun84 napisał:
PS :nie wiem po co te europejskie Nakazy są wydawane?
Najpierw to się dowiedz co to jest jurysdykcja i czy na pewno polski sąd postanowił właściwie. Sprawy nie znam to się nie wypowiem

to gdzie wg Pani powinna się odbyć rozprawa?

a co pani z akt interesuje ? 85 % były to transporty kabotażowe czyli FR - FR
robione Polskimi podwykonawcami reszta transporty międzynarodowe.

Powrót