Europejski Tytuł egzegucyjny.

• Autor wątku Autor wątku Astennu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co to znaczy 1000 czy 3000 euro to szkoda czasu?
Za mało jak na komisje tych firm czy za mało żeby samemu dochodzić swoich praw?
Mój dłużnik jest mi winien więcej .
Masz jakieś namiary na te firmy?
Pozdrawiam
P.S Że są to ja wiem ale gdzie.

[cytat="gasttotek"]napisz na pw i opisz sytuacje czy ma jakas firme na siebie i jaki statut prawny etc [/cytat]

Z uwagi na brak odpowiedzi na pytanie zaczynające wątek, a dotyczące opłaty o wydanie ete, pozwolę sobie tylko nadmienić, iż wynosi ona 30 zł. Może komuś się to jeszcze przyda.

Mój problem przedstawia sie natomiast następująco. Posiadam ete przeciwko spółce w Niemczech. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jak odbywa się egzekucja w Niemczech. Czy ktoś wie może, czy wniosek o wszczecie egzekucji skierowany do komornika w Niemczech ma jakieś szczególne wymogi formalne? Czy wszczęcie egzekucji będzie się wiązało z poniesieniem jakiś kosztów przeze mnie(w jakiej wysokości), a jesli tak, to czy ostatecznie zostaną one sciągnięte od dłużnika?

Podłączę się do tematu, bo nie do końca jestem pewien czy dobrze zrozumiałem.

W moim przypadku dłużnik przebywa w Szwecji, w Sztokholmie. Uzyskałem Zaświadczenie ETE (na formularzu w języku polskim. Sprawa jest sprzed kilku lata - przed 2015 r.) wraz z dołączonym oryginałem polskiego nakazu zapłaty. Czy dobrze rozumiem, że w tej sytuacji nie wystarczy znaleźć szwedzkiego komornika i przesłać mu Zaświadczenie ETE wraz z oryginałem nakazu i ewentualnym tłumaczeniem, ale najpierw muszę:

1. Wysłać jakiś wniosek o stwierdzenie wykonalności (gdzieś wcześniej wyczytałem, że w takim przypadku żadne stwierdzenie wykonalności przez zagraniczny sąd nie jest już konieczne) do sądu w Sztokholmie (gdzie mogę się upewnić jaki sąd będzie właściwy?). Jeśli tak ma to być zwykły wniosek (w sensie normalnie napisanego wniosku z załącznikami w postaci zaświadczenia ETE i oryginału nakazu zapłaty) czy jest do tego jakiś specjalny formularz (gdzie znaleźć?)?

2. Po uzyskaniu takiego stwierdzenia wykonalności, dopiero składać wniosek o egzekucję do szwedzkiego komornika?

Czy też może w tym przypadku rzeczywiście można pominąć punkt pierwszy i po prostu przetłumaczyć zaświadczenie ETE wraz z oryginałem nakazu zapłaty i wysłać bezpośrednio do komornika?

PS.

Ktoś wcześniej pytał o koszt takiego zaświadczenia. W moim przypadku było to 50 zł (10.2017 r.)

Powrót