ex-maz nie placi mi alimentow

• Autor wątku Autor wątku wiktoria2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktoria2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem po rozwodzie 5 lat i od tego momentu mieszkan z dwojka dziec w Angli,a moj ex-maz w Polsce.Od 6 lat mam zasadzone w Polsce alimenty na dziec ale on ich nie placi twierdzi ze ja nie mieszkam w z dziecmi w kraju wiec ich nie musi placic no bo "gdzie"Pomimo ze mieszkam za granica to nadal mam staly pobyt u moich rodzicow i moje dzieci rowniez.W jaki sposob moge go zmusic do placenia?Czy to ma znaczenie ze ja nie mieszkam w Polsce a alimenty zostaly zasadzone przez Polski Sad Rodzinny?Czy ja moge go podac do komornika za nie placenie alimentow?Jak wyglada to ze strony prawnej?

Nie ma żadnego znaczenia gdzie mieszkasz, a tym bardziej gdzie jesteś zameldowana. Masz tytuł wykonawczy więc może go egzekwować z pomocą komornika, co zresztą powinnaś była zrobić już 6 lat temu.

pi0tr3k napisał:
Nie ma żadnego znaczenia gdzie mieszkasz, a tym bardziej gdzie jesteś zameldowana. Masz tytuł wykonawczy więc może go egzekwować z pomocą komornika, co zresztą powinnaś była zrobić już 6 lat temu.

Czy ja musze jechac do kraju aby uprawomocnic komrnika do dzialania w moim imieniu.

Musisz byc w Polsce żeby sprawę zgłosic do komornika nikt tego za Ciebie nie zrobi bo ty masz tytuł wykonawczy.Jeśli jednak bedąc w Anglii pobierasz jakieś świadczenia na dzieci to sprawdz czy możesz pobierac świadczenie w Polsce, bo są kraje w których mając na dzieci pieniądze ze swojego kraju u nich brac nie możesz aczkolwiek nie wiem czy tyczy się to alimentów lepiej sie upewnic.Po oddaniu sprawy do komornika jeśli przez 3 miesiące nie będzie on miał z czego ściągnąc mu alimentów możesz oddac sprawę do Funduszu Alimentacyjnego do tego potrzebujesz zaświadczenie od komornika o braku ściągalności.

agule napisał:
Musisz byc w Polsce żeby sprawę zgłosic do komornika nikt tego za Ciebie nie zrobi bo ty masz tytuł wykonawczy..

Czy aby na pewno? Przecież można wysłać wniosek pocztą, albo ustanowić pełnomocnika w kraju. Moim zdaniem przyjazd do Polski absolutnie nie jest potrzebny.

Czy je moge upowaznic listownie moja mame ktura mieszka w Polsce do dzialania w moim imieniu,albo komornika do wszczecia egzekucji w moim imeniu czy jest to nie mozliwe po przez korespondencje,poniewaz nie moge sobie pozwolic na wyjazd do Polski.Moze istnieje mozliwosc upowaznienia komornika za pomoca e-mail albo rozmowy telefonicznej.Odnosnie swiadczen na dzieci to w Angli pobieram tylko zasilek rodzinny na dzieci (child benefit) czy to ma cos wspolnego z pobieraniem alimentow na dzieci z Polski?Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i wskazowki.

W momencie kiedy zloze wniosek do komornika o wszczecie egzekucji alimentacyjnej ,czy ja ponosze jakiekolwiek koszty?

Można ustanowic pełnomocnika w kraju ale musi zrobic to przez Polską ambasadę gdzie podstemplują jej zgodnośc danych z dowodem osobistym.Nie sądzę aby jakiś urzędnik zaakceptował odręcznie napisany świstek wysłany pocztą bo przecież każdy mógłby to napisac.Tym bardziej komornik gdzie chodzi o pieniądze.
Składając wniosek do komornika nie ponosisz żadnych kosztów on pobiera swoją prowizje od osoby dla której został ustanowiony.

Powrót