Fahrtkosten. Zwrot kosztów dojazdu do pracy

• Autor wątku Autor wątku Moniii1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniii1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam pytanie. Mój mąż w roku 2009 przez 230 dni dojeżdzał do pracy codziennie 55 km ( jedna strona ). Czy w zwiążku z tym powinnen otrzymać zwrot kosztów dojazdu w wysokości 3795 euro ? Jako, że 1 km równa sie 0,3 euro ? Są jakies ograniczenia co do wysokości tego zwrotu ?

Fahrtkostenzuschuss für Arbeitnehmer bei Benützung des Privatfahrzeuges
Wenn ArbeitnehmerInnen oder freie DienstnehmerInnen mindestens 2 Zonen zwischen Wohnsitz und Arbeitsplatz pendeln und die öffentlichen Verkehrsmittel nicht benützen können, erhalten sie eine Förderung zwischen 50 Euro und 400 Euro pro Jahr.

Beträgt die einfache Wegstrecke eine Zone und wird die große Pendlerpauschale beansprucht, ist eine Förderung ebenfalls möglich.
WochenpendlerInnen erhalten einen nach Einkommen gestaffelten Fahrtkostenzuschuss von maximal 200 Euro, wenn die einfache Wegstrecke zwischen Wohnsitz und Arbeitsplatz im Inland mindestens 20 Zonen beträgt.

Was sind diese Zonen?
Wer bezahlt die Förderung?

Zonen?

hmm..na polski jakby to brzmiało?strefy?inaczej nie wiem..

strefa miedzy domem a praca...cos takiego..bo to tez zalezy w jakim znaczeniu

Ostatnia edycja:
Slowo samo w sobie rozumiem, ale nie rozumiem, co ono oznacza w tym przypadku. Czy po przejechaniu ilus tam km konczy sie jedna i zaczyna druga strefa? Czy moze trzeba wyjechac poza Kreiss czy Land, by uznano, ze miedzy miejscem pracy, a miejscem zamieszkania istnieja jakies "Zonen"?
No i bardzo mnie interesuje, kto ewentualnie doplaci... Rozumiem, ze w przypadku osob zatrudnionych placi pracodawca. A w przypadku "samodzielnych"? Urzad Skarbowy???
To ciekawe. Szczegolnie, ze mozna przyoszczedzic ;-)

tak Urzad Skarbowy

Ponadto (zamiast ryczałtowych kosztów uzyskania przychodu) można odliczyc wyższe ulgi z tytułu prowadzenia podwójnego gospodarstwa domowego, dojazdów do pracy, koszty podróży służbowych itp. jak również NIEKTÓRE inne wydatki związane z wykonywaniem pracy. Katalog ulg jest spory, lecz wiele z nich wymaga wcześniejszego poniesienia wydatków na określony cel lub spełnienia określonych warunków.

z tytułu prowadzenia podwójnego gospodarstwa
to znaczy dojazd do domu do zony ,dzieci do Polski.. oczywiście jest ogranicznik

Ostatnia edycja:
Witam.Czy może mi ktoś w przybliżeniu powiedzieć ile zwraca Finanzamt za każdy km z Niemiec do Polski d domu?Mieszkam z całą rodziną w Polsce ,w niemczech mam mały pokoik i tam też pracuje.Do domu do Polski mam 750 km ,czyli w dwie strony 1500 km.Chciałbym zjeżdząć do rodziny co weekend.Na jaki zwrot moża liczy? Ile dokładnie za każdy km płaci-oddaje Finanzamt?
Dziękuje za odpowiedz

Za km dojazdu do pracy mozna 0,35 E odliczyć, jeślido pracy z miejsca zamieszkania masz więcej niz 3 Km, ale liczy się tylko w jedną stronę, a nie tam i z powrotem. Jeśli jesteś zameldowany w De,to te dojazdy do Pl i tak nie przejdą:( Ale za to jak znajdziesz sobie dobrego Steuerberatera, to odliczy Ci prowadzenie podwójnego gospodarstwa domowego. Wszystko zależy jednak od tego ile tego podatku odprowadziłeś.

Powrót