Fajerwerki (sprzedaż wysyłkowa ,stoiskowa)

• Autor wątku Autor wątku pavixion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pavixion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam , widzę ,ze na fajerwerkach można zrobić super interes trzeba mieć tylko pomysły jak sprzedawać i komu.
No ale tak jak wiemy wszystko w naszym kraju utrudniają przepisy. :mad:
Dlatego tez postanowiłem napisać na tym forum prawnym aby nie wplątać się w kłopoty.Bo jak wiemy nie znajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania.
Czytałem trochę w internecie i to wszystko pokręcone :what: człowiek tylko myśleć może.
Stąd też moja prośba do wszystkich co przeczytają ten temat tych co ewentualnie prowadzą takiego intereska ;)
Lub osób które znają się na prawie proszę o pomoc na to pytanie jakim jest temat.Nie ukrywam iż myślę o tym poważnie.No ale zanim wykonam jakieś kroki w tym kierunku wolę się poradzić ludzi "mądrzejszych" :winko:

Przepisy są za mało rygorystyczne. Może, gdyby były nie musielibyśmy przez 2 miesiące znosić dzieciaków bawiącymi się fajerwerkami.

Kto kupuje fajerwerki? Głównie młodzi tak.
Gdy nie mogą kupić przychodzą z rodzicami tak? moja mama zawsze wolała wiedzieć gdzie odpalam zamiast mi zabraniać i miałbym gdzieś odpalać w krzakach by mi urwało rękę.
taka jest prawda najwięcej to zarabia się na młodzieży do wieku 18 lat później już nie ma takiego bzika.
Pamiętam ,ze kiedyś wszystkie oszczędności co zbierałem prze cały rok wydawałem na fajerwerki fakt później trochę żałowałem ale jak bym miał wydać jeszcze raz to i bym wydał.
taka jest prawda.
a to ,ze strzelają to strzelali i strzelać będą

---------------------------------------------------
Ale wracając do tematu czekam na dalsze odpowiedzi.

forg napisał:
Zabijali, zabijają i zabijać będą.
To jednak nie powód by się na to godzić.

no niestety ale pomocy zarazie żadnej :what:

Ale w sumie to nie napisałeś o co Tobie chodzi. Żadnego konkretnego pytania. Chyba, z oczekujesz, że ktoś opisze dokładnie swojemu przyszłemu konkurentowi jak należy prowadzić ten interes.

Aha więc tak.
Co muszę mieć aby sprzedawać fajerwerki online , prócz fajerwerków i sklepu no i prócz 18 lat czy normalnie fajerwerki NWP mogę wystawiać i sprzedawać w swoim sklepie czy potrzebne są na to jakieś papiery itd.
Bo się naczytałem tych artykułów w sieci w jednym piszą tak drugim tak i człowiek :mad:
Więc mając mętlik postanowiłem się dowiedzieć co jest pięć ludzi znających się na tym

Po pierwsze przepraszam bo być może pisze w złym dziale ale jest to moja pierwsza wypowiedź i nie orientuje się tutaj za bardzo jeszcze.Mam pytanie, jestem nie pełnoletni i byłem w firmowym sklepie Top10 (z fajerwerkami) jest to duży namiot.Oglądając fajerwerki podszedł do mnie pracownik i zapytał czy jestem pełnoletni ,odpowiedziałem że nie . Pan powiedział mi że jeśli nie to nie mam prawa ani oglądać ani dotykać fajerwerków i wyprosił mnie ze sklepu.Bardzo proszę o pomoc , gdyż chciałbym się dowiedzieć czy ten pan miał takie prawo wyproszenia mnie w takiej sytuacji ze sklepu ?

Sprzedaż fajerwerków lub petard osobom niepełnoletnim jest przestępstwem. Grozi za to nie tylko grzywna, ale nawet dwa lata więzienia. Sprzedawca fajerwerków musi więc wiedzieć, jaki towar i komu sprzedaje. Jeżeli okaże się, że przedmiotem obrotu jest materiał wybuchowy, to potrzebna staje się koncesja. Za jej brak grozi od roku do 10 lat więzienia. Jeżeli sprzedawca działał nieświadomie, to może zostać ukarany więzieniem do trzech lat. Tradycyjne fajerwerki uważane są za materiały pirotechniczne do użytku cywilnego. Do ich sprzedaży nie jest wymagana koncesja, ale niezbędne może być zezwolenie.
Handel fajerwerkami

Firma, która sprzedaje fajerwerki i petardy, musi mieć zezwolenie. Zgodnie z ustawą z 21 czerwca 2002 r. o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (Dz.U. nr 117, poz. 1007 z późn. zm.) nabywanie, przechowywanie lub używanie takich produktów wymaga uzyskania pozwolenia wojewody. Jednak pewna grupa takich materiałów wybuchowych o mniejszej sile rażenia jest wyłączona z takiego obowiązku.

Pozwolenie nie jest wymagane, jeżeli fajerwerki mają oznaczenie literowe NWP (nie wymagają uzyskania pozwolenia na nabywanie, używanie i przechowywanie). Najczęściej w obrocie są różnego rodzaju petardy, moździerze, wyrzutnie, bączki, flary, świece dymne czy zimne ognie. Dokładny wykaz takich produktów jest w rozporządzeniu ministra gospodarki i pracy w sprawie wykazu wyrobów pirotechnicznych, na których nabywanie, przechowywanie lub używanie nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia (Dz.U. z 2005 r. nr 158, poz. 1329).
Bezpieczne standardy

Wyroby pirotechniczne muszą być zapakowane tak, aby były zabezpieczone przed działaniem czynników zewnętrznych, które mogą spowodować ich uszkodzenie, zniszczenie bądź samoczynne zadziałanie. Na opakowaniu powinny znaleźć się: instrukcja obsługi, nazwa wyrobu, liczba sztuk, nazwa i adres importera, producenta. Z uwagi na to, że około 90 proc. wszystkich fajerwerków dostępnych w sprzedaży jest produkowanych w Chinach, muszą one spełniać standardy Unii Europejskiej. W tym celu muszą mieć one oznaczenie CE, które jest deklaracją producenta lub dystrybutora, że produkt został wykonany zgodnie z przepisami UE.
Stoisko handlowe

Wszelkiego rodzaju fajerwerki powinny być zabezpieczone przed dostępem dzieci. Muszą być one wyłączone ze sprzedaży samoobsługowej (podaje je wyłącznie sprzedawca). Stoisko z fajerwerkami i petardami powinno być dodatkowo wyposażone w sprzęt gaśniczy - gaśnicę proszkową 6 kg i koc - oraz tablice informacyjne o zakazach otwierania opakowań na terenie obiektu. Personel obsługujący stoisko musi zostać przeszkolony w zakresie korzystania ze sprzętu gaśniczego. Dodatkowo - szczególnie w przypadku dużych obiektów handlowych - klienci powinni być informowani o zakazie wnoszenia wyrobów pirotechnicznych do innych części obiektu. Punkty sprzedaży fajerwerków nie mogą znajdować się w pobliżu głównych ciągów komunikacyjnych prowadzących do wyjść ewakuacyjnych, w obrębie klatek schodowych oraz w piwnicach.

Powrót