Faktura dla niemieckiej firmy

• Autor wątku Autor wątku Niclas61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niclas61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam podpowiedzcie jak wystawić fakturę dla niemieckiej firmy? Mam zarejestrowaną działalność w PL zasady ogólne i zrobię usługę malowanie ręczne mebli i stolarki w niemczech dla niemieckiej firmy z unijnym nipem i czy muszę to gdzieś zgłaszać w DE. Pozdrawiam :wink:

w pozycji stawka vat wpisuje "0%"."ZW" czy nic nie pisze bo że vatu nie doliczam to wiem.pozdrawiam:(

No i nic sie nie dowiedziałem nawet gdzie szukac informacji.??

w pozycji VAT wpisuj "NP" - nie podlega i najlepiej dopisz na fakturze :
Podatek rozlicza nabywca usługi/ Die Steuer rechnet der Auftraggeber ab.
na fakturze wystawiasz : PL Twój NIP a na niemca DE Jego Nip
waluta : euro - później księgowa przeliczy z danego dnia kurs z którego była fv albo z dnia poprzedniego nie pamiętam już al coś z tego

Dzięki wielkie za informacje ;) POzdrawiam

nie ma za co jak coś to pisz
pozdro

Witam
Proszę o podpowiedź.
Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, mając polską DG wykonującą usługę budowlaną w Niemczech i chcącą wystawić rachunek Niemieckiej firmie potrzebuje NIP EU czyli mój NIP z przedrostkiem PL, tak? Żeby takowy otrzymać muszę złożyć wniosek do US, zarejestrować VAT, ale będzie on nieaktywny, tak?
Czy wtedy to Muszę wystawić fakturę z 0% VATu czy jednak wystarczy zwykły rachunek? I jeszcze mam do tego wszystkiego pytanie, jeśli jednak muszę wystawić fakturę z 0% VATu, który de-facto rozlicza nabywca, czy to też tyczy się przedsiębiorcy z Gewerbe?? On z tego co wiem nie jest podatnikiem VATu, więc jak to w tej sytuacji jest z wystawieniem dla niego rachunku bądź faktury??

Powrót