faktura po latach od zdarzenia

• Autor wątku Autor wątku Lir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Szanowni Państwo,
jestem w następującej sytuacji - były wieloletni partner w ramach konfliktu oświadczył mi dzisiaj (w wiadomości sms), że wystawia mi fakturę za naprawę samochodu, która miała miejsce w 2018 roku i będzie domagał się jej opłacenia. Przez lata rzeczywiście naprawiał mój samochód i brał ode mnie pieniądze za części (i były to bardzo wysokie kwoty, o wiele wyższe, niż inni mechanicy). Twierdzi, że tamta naprawa kosztowała aż 15 tysięcy złotych. Zawsze wszystkie pieniądze brał ode mnie w gotówce, nie mam w związku z tym żadnych dowodów na to, że przez te wszystkie lata przyjął ode mnie bardzo wysokie kwoty (ani też on nigdy nie wystawiał faktur i nie rozliczał się z urzędem skarbowym). Cały konflikt rozegrał się o to, że kiedyś pożyczył ode mnie 30 tysięcy złotych, z których nie oddał całości i twierdzi, że tymi pieniędzmi opłacił naprawę, a resztę dołożył z własnej kieszeni, bo było drożej niż 10 tysięcy, które potrącił mi z długu). Nie widziałam pół rachunku, jedynie listę, jaką sobie spisał w telefonie i dopisał do niej stawki, co do których nie przedstawił żadnych dowodów na to, że istotnie tyle wynosiły. Co mogę zrobić w sytuacji, jeśli istotnie otrzymam za kilka dni fakturę? Rozumiem, że wystawi ją z datą bieżącą, ale ze wsteczną datą wykonania usługi. Czy mogę jakoś się bronić w tej sytuacji? W momencie wykonania usługi byliśmy w związku (tak, jednocześnie brał ode mnie pieniądze na części), obecna sytuacja jest niczym innym jak zemstą z jego strony. Czy mogę podjąć jakieś działania prawne, żeby sie bronić w tej sytuacji? Będę bardzo wdzięczna za jakieś wskazówki co robić w tej sytuacji.

Warto chyba jeszcze dodać, że tak naprawdę nie wiadomo, jakich napraw rzeczony pan naprawdę dokonywał, a jakich nie, więc na takiej fakturze może wpisać cokolwiek - jak w ogóle poświadczyć, że dana usługa została rzeczywiście wykonana? Kto ma to udowodnić i na jakiej podstawie?

Ostatnia edycja:
Udowodnić ma ten, kto domaga się zapłaty. Sama FV to kawałek papieru.

Skoro wystawi fakturę VAT, to prowadzi działalność. Fakturę za wykonaną usługę miał wystawić po jej wykonaniu. Roszczenie o zapłatę przedawniło się zatem 31.12.2021r.

Dziękuję za informacje! Rozumiem, że jeśli wystawi taką fakturę mimo wszystko, albo jakieś wezwanie do zapłaty, to powinnam zgłosić sprawę do urzędu skarbowego?

Niekoniecznie, fakturę może wystawić także osoba nieprowadząca działalności. Poczekałbym na tę fakturę i wtedy sprawdził co to w ogóle będzie. I na pewno oprawił ja od razu w ramki i zabezpieczył przed zniszczeniem, bo to może być ciekawy dowód sądowy.

Powrót