Faktura, przedawnienie, pogróżki.

• Autor wątku Autor wątku Wuja87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wuja87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
1. 28.05.2012 Hurtownia wystawia mi(firmie ) FV na towar o kwocie ok. 800zł
FV - forma płatności gotówka termin płatności 28.05.2012 Faktura podpisana przez obydwie strony.

2. Okazuje się po jakimś czasie, że faktura jest rzekomo nieopłacona, przysyłają mi przez dwa lat wezwania przedsądowe itd.

3. Przesyłają mojej rodzinie tacie mamie, babci, dziadkowi itd., nie wiadomo skąd mają dane, posługuja się pseudonimem mojego ojca, podobne wezwania w tym z nagłowkiem : sądowe wezwanie.

4. Otrzymuje smsa o treści: Wprawdzie sie nie znamy ale to moze lepiej dla pana. Informuje, ze 16.10.2012 roku oddaje panskie papiery do KRD. Kwota zaleglosci 791,34 + 271,50 odsetek. Rownoczesnie oddaje sprawe do "firmy" windykacyjnej, gwarantuje ze sa bardzo skuteczni. podpis

5. Place FV z odsetkami (blednie naliczonymi) bo sie boje o siebie i rodzine - cudzysłów dla słowa firmy w smsie.

Moje pytania:
1. Co mogę zrobić ?
2. Czy należność nawet jeśli rzeczywiście istniała uległa przedawnieniu po 2 latach?
3. czy ten sms to już groźba karalna ?
4. Czy wysyłanie wezwań do mojej rodziny to stalking ? (mam koperty)

W sytuacji, gdy faktura nie została zapłacona, normalnym postępowaniem jest skierowanie pozwu do sądu o wydanie nakazu zapłaty wobec klienta, czyli tak naprawdę dla przedsiębiorcy najistotniejsza na fakturze jest informacja, czy kwota została zapłacona, czy też nie. Jeżeli na fakturze znajdzie się zapis „zapłacono przelewem” lub „zapłacono gotówką”, to żaden sąd nie wyda nakazu zapłaty tej faktury.
Moje pytanie : jaki zapis jest na fakturze odnośnie płatności?

Jest tylko forma i termin płatności. gotówka wspomnianego dnia
W każdym razie żadnego postępowania sądowego w ciągu 2 lat nie było i ponawiam pytanie o przedawnienie należności.

Na PW masz wystarczająca odpowiedź :) za dużo by tu pisać tym bardziej,że masę podobnych postów mamy o tej samej lub podobnej treści...

Czytałem już to wczesniej to co mi przesłaliście i o przedawnieniu chciałem się tylko upewnić, największe mam jednak wątpliwości co do stalkingu i gróźb karalnych więc nadal czekam na jakieś opinie.

Firmy windykacyjne nie posiadają szczególnych uprawnień , praktyki o których wspominasz
są niezgodne z prawem czyli :naruszanie dóbr osobistych (prawa do prywatności).Pytasz co z tym zrobić? oddać sprawę do sądu...

Powrót