Faktura Vat Marża

• Autor wątku Autor wątku Lif3less
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lif3less

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam
Chcę nabyć "nowy" używany samochód. W 95% ogłoszeń na samochody sprowadzone zza granicy, a to przez komis, czy firmy zajmującej się sprowadzaniem samochodów czy od handlarza wystawiona jest faktura Vat-Marża - dzięki czemu "jesteśmy" zwolnieni z opłaty 2% w US.
Na auto do którego zakupu się przymierzam też będzie wystawiona faktura Vat-maża. Czytałem ostatnio na różnych forach na temat, ale nie znalazłem rzetelnej odpowiedzi na moje pytanie. Jak to jest z 23% VATEM ?, czy handlarz albo komis ma obowiązek uiszczenia tej opłaty? i kiedy muszą to zrobić. Coś czytałem, że w skrajnych przypadkach gdy handlarze albo komisy nie opłacą Vatu grozi nawet utrata auta na czas postępowania lub zapłata Vat-u 23% z odsetkami przez nabywcę samochodu. Mam pytanie jak to wygląda w rzeczywistości ? Przecież gdyby tak było naprawdę nikt nie kupował by aut sprowadzonych...Ostatnio natknąłem się na informację że od 1 I 2015r. nie udajemy się po zaświadzczenie o niepodleganiu obowiązku opłacenia polskiego podatku Vat - nie wiem czy to akurat tego dotyczy.
I jeszcze jedno pytanie. Czy w przypadku rejestracji auta gdy chcemy by umieścić współwłaściela, na fakturze Vat marżą muszą być wpisane te dwie osoby - znaczy nabywa (właściciel) i druga osoba która będzie współwłaścicielem?. Czy w przypadku kupującego na fakturze Vat-marża wystarczy imię nazwisko adres? czy potrzebny jest również Nip i pesel ?
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o sprzedaż samochodu używanego to faktura VAT-marża jest jak najbardziej prawidłowa. Ns fakturze powinno być wpisanych dwóch współwłaścicieli ,jeśli nie prowadzą oni działalności gospodarczej to nie ma potrzeby wpisywania nip.
Jeśli sprzedawca nie zapłaci VAT to urząd może ściągnąć go od Ciebie nawet jak kupujesz bułkę w sklepie. Na to pozwala obecna złodziejska ordynacja podatkowa. Przy fakturze VAT-marża sprzedawca płaci 23 % VAT od różnicy pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży. Tego VAT-tu nie masz wyróżnionego na fakturze,będzie tam tylko cena brutto. To do kiedy sprzedawca musi zapłacić VAT zależy od tego czy płaci go kwartalnie czy miesięcznie.

Ok , dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
Czyli w takim przypadku pomijam wizytę w urzędzie skarbowym i złożenie druku PCC? , żadnego formularza Vat 24 nie wypełniam ?, bo chyba od stycznia 2015 nie ma takiego obowiązku i pozostaje tylko wydział komunikacji ?
Czy sprzedający daje nam kopię umów/fakturę nabycia pojazdu ?
Sorki za pytania, ale chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda, bo czasami nie warto wierzyć w to co mówią sprzedający. :)

Witam, z racji iż nie znalazłem informacji mi potrzebnych chciałem podpiąć się pod temat i zadać takie pytanie: mianowicie -
jestem osobą fizyczną, chce kupić samochód na który sprzedawca wystawia faktuę VAT marża (obecnie zwana uproszczoną) i tu pojawiają się dwa wątki:
1: jak wygląda sytuacja gdy będę chciał samochód sprzedać? Czy sprzedaję na umowę kupna sprzedaży? Czy pomimo tego iż nie mam żadnej działalności wypisuję taka samą fakturę jaką otrzymam przy zakupie?

2: Kupiłem samochód na siebie jako osobę fizyczną, za ok. 4 miesiące zakładam działalność gospodarczą FTHU (Firma Transportowa Handlowo Usługowa) czy mogę wciągnąć samochód w tą działalność tak aby rozliczać amortyzację i paliwo?

Z góry dziękuje za prostą a zarazem wyczerpującą odpowiedź.

1. Jeśli sprzedajesz samochód jako osoba fizyczna to dokumentem sprzedaży jest umowa kupna-sprzedaży.
2. Zawsze możesz wprowadzić samochód do firmy, wpisać do ewidencji środków trwałych, rozliczać koszty związane z eksploatacją - oczywiście w przypadku uzasadnionego użytkowania w działalności.

pozwolicie ze sie podepne pod temat :D bo nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.

mam taka sytuację. Kupuję prywatnie auto z Niemiec od właściciela prywatnego, ale sprzedawca pośrednik chce go kupić na swoją firme zarejestrowana w niemczech i sprzedać mi w Polsce za pośrednictwem zaprzyjaźnionego komisu w Polsce oczywiście na vat-marża.

czy od tego bede musiał zapłacić vat w US ?

Witam. Otworzyłem działalność, zakupiłem auta w Niemczech na VAT marże, i nie do końca wiem jak to ma wyglądać dalej w Polsce. Powiedzmy, że przygotuje auto wizualnie do sprzedaży co zajmie mi tydzień, sprzedam auto za 2-3 tygodnie na VAT marże i odprowadzam 23% VAT do US od zarobku pomniejszonego o koszty uzyskania go? Oraz dochodowy? I to wszystko? Czy muszę zapłacić VAT od auta, sprzedać na VAT marże i zapłacic jeszcze raz VAT od zarobku i dochodowy?

Proszę pilnie o odpowiedź, pozdrawiam.

Powrót