Faktura VAT po zwrocie towaru

• Autor wątku Autor wątku Piotrek877345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek877345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Dostałem stypendium naukowe i muszę przedstawić wszystkie faktury i rachunki rzeczy, które za nie kupiłem. Co jeśli jednak postanowię zwrócić towar, a uwzględnię go w wydatkach? Planuję kupić laptopa ostatniego dnia, w którym można wydać te pieniądzę, bo nie będę w stanie tego zrobić wcześniej. Czy jeśli jednak zwrócę (bo nie wiem, czy będzie mi odpowiadał) go i przedstawię fakturę VAT, to grożą mi jakieś konsekwencje prawne? I tak ogólnie nawet gdybym zrobił to wcześniej, to mogą mi coś zrobić (bo wcześniej też już zwróciłem produkt, ale to za 100 zł, tylko jeśli go nie uwzględnię w wydatkach, to nie dobiję minimalnej kwoty)? Bo z jednej strony dokonałem zakupu, ale z drugiej jednak później go zwrócę, więc tak jakbym go nie kupił. Pewnie nawet nie sprawdzają tych faktur, ale wolałbym mieć pewność, czy nie będzie to jakieś fałszowanie faktur czy coś innego. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czy przypadkiem składając wniosek o stypendium nie podpisujesz oświadczenia, że poświadczasz prawdziwość wniosku świadom odpowiedzialności za oświadczenie nieprawdy?
233 KK przeczytaj.

Taki zabieg będzie tożsamy z wyłudzeniem świadczenia i w razie wykrycia będzie skutkował koniecznością zwrotu wyłudzonego świadczenia. Plus jak kolega wyzej najprawdopodobniej 233KK

Powrót