Faktura VAT

• Autor wątku Autor wątku Rajen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rajen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

Zamierzam kupic telefon na allegro. Sprzedawca sprzedaje ten telefon jako uzywany. Kupujac go w serwisie dostal paragon. Czy moze on wystawic mi teraz za posrednictwem znajomego faktureVAT, czy jest to zgodne z prawem?

mam nadzieje ze temat jest w dobrym dziale forum,
Pozdrawiam

Czy ten sprzedawca, od którego chcesz kupić prowadzi działalność gospodarczą? Czy fakturę miałaby wystawić zupełnie inna firma?

jedyna możliwość jaką tu widzę to aby sprzedał znajomemu telefon na umowę sprzedaży a znajomy wystawi fakturę vat marża. Sensu większego w tym nie widzę...ale wiem, że ludzie uwielbiają sobie komplikować życie.

tigrus napisał:
Czy ten sprzedawca, od którego chcesz kupić prowadzi działalność gospodarczą? Czy fakturę miałaby wystawić zupełnie inna firma?

nie prowadzi. Fakture mialby wystawic jego znajomy ktory ma firme.
Mi zalezy na tym by on wystawil mi fakture abym ja mogl potem odliczyc sobie podatek

Rajen napisał:
nie prowadzi. Fakture mialby wystawic jego znajomy ktory ma firme.
Mi zalezy na tym by on wystawil mi fakture abym ja mogl potem odliczyc sobie podatek

Takie postępowanie nie jest zgodne z prawem. W razie wykrycia takiego procederu przez US będą kłopoty.

tigrus napisał:
Takie postępowanie nie jest zgodne z prawem. W razie wykrycia takiego procederu przez US będą kłopoty.

Dzieki za odpowiedz:)
w Takim razie bede musial zrezygnowac z tego pomyslu;]
Tak z czystej ciekawosci zapytam jedynie jakie kary grożą jak wykryją taką sytuację? :)
Po odpowiedzi na to pytanie mozna zamknąć temat.

Kodeks karny skarbowy
Przepis prawny:
§ 2. Kto fakturę lub rachunek, określone w § 1, wystawia w sposób nierzetelny albo takim dokumentem posługuje się,

podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.

nierzetelny ... np. dokumentujące fikcyjne transakcje

Powrót