U
User0011
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam,
W dniu 24.05.2016r. zamówiłam telefonicznie roczną prenumeratę czasopisma z wydawnictwa Forum Media Polska. Zgodnie z umową od tego czasu otrzymałam już pełną roczną prenumeratę (11 numerów) i uznałam, że nie będę jej kontynuować na kolejny rok, tak więc po otrzymaniu ostatniego numeru czasopisma nic z tym nie robiłam. 18.05.2017 (z tego co mówi pieczątka na kopercie) wysłali mi z ich siedziby w Poznaniu fakturę na 459,03zł (odebrałam wczoraj) za prenumeratę na kolejny rok z terminem zapłaty do 2 czerwca. W regulaminie na ich stronie istnieją dwa następujące zapisy:
oraz:
Czy takie automatyczne przedłużanie prenumeraty z żądaniem zapłaty i BEZ możliwości rezygnacji w trakcie jest zgodne z prawem konsumenta? Można coś w tej sprawie jeszcze ugrać, żebym nie była zmuszona do opłaty za kolejny rok prenumeraty której nie chcę?
Link do całości regulaminu: http://www.e-forum.pl/uploads/warunki-sprzedazy-czasopism.pdf
Dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam.
W dniu 24.05.2016r. zamówiłam telefonicznie roczną prenumeratę czasopisma z wydawnictwa Forum Media Polska. Zgodnie z umową od tego czasu otrzymałam już pełną roczną prenumeratę (11 numerów) i uznałam, że nie będę jej kontynuować na kolejny rok, tak więc po otrzymaniu ostatniego numeru czasopisma nic z tym nie robiłam. 18.05.2017 (z tego co mówi pieczątka na kopercie) wysłali mi z ich siedziby w Poznaniu fakturę na 459,03zł (odebrałam wczoraj) za prenumeratę na kolejny rok z terminem zapłaty do 2 czerwca. W regulaminie na ich stronie istnieją dwa następujące zapisy:
Po upływie okresu trwania prenumeraty, o ile Zamawiający nie zgłosi rezygnacji z zachowaniem
2-tygodniowego terminu wypowiedzenia, abonament jest przedłużany o następny - taki sam
okres prenumeraty, w regularnej cenie i wystawiana jest faktura VAT z 13-dniowym terminem
płatności.
oraz:
Klient ma prawo do złożenia rezygnacji z:
- przedłużenia Prenumeraty,
- lub dostępu do Serwisu dla Prenumeraty Premium (i w kolejnym okresie abonamentowym korzystania tylko z prenumeraty papierowej),
w formie pisemnej na adres Wydawnictwa lub na numer faxu: (61) 66 55 888 lub e-mail: bok@forummedia.pl
w terminie 14 dni przed końcem obowiązującego abonamentu (liczy się data wpływu pisma do
Wydawnictwa). Informacja o rezygnacji powinna zawierać dane umożliwiające identyfikację
Zamawiającego.
W przypadku braku płatności za fakturę następuje blokada dostępu do Serwisu dla Prenumeraty
Premium. Dostęp jest przywracany dopiero po otrzymaniu wpłaty na rachunek Wydawnictwa.
Zamawiającemu nie przysługuje prawo rezygnacji z prenumeraty w okresie jej trwania.
Nieopłacenie faktury za przedłużenie abonamentu nie jest równoznaczne z rezygnacją z usługi.
Czy takie automatyczne przedłużanie prenumeraty z żądaniem zapłaty i BEZ możliwości rezygnacji w trakcie jest zgodne z prawem konsumenta? Można coś w tej sprawie jeszcze ugrać, żebym nie była zmuszona do opłaty za kolejny rok prenumeraty której nie chcę?
Link do całości regulaminu: http://www.e-forum.pl/uploads/warunki-sprzedazy-czasopism.pdf
Dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam.