Faktura za energię elektryczną - opłaty stałe w pełnej wysokości pomimo awarii

• Autor wątku Autor wątku jacekmi5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekmi5

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam,

Nigdzie w Internecie nie znalazłem informacji w tym zakresie, więc proszę o pomoc tutaj. Otrzymałem fakturę za energię elektryczną za okres rozliczeniowy, w którym nastąpiła przerwa w dostawie prądu. Na fakturze oprócz kosztów zmiennych, związanych z ilością zużytej energii elektrycznej znajdują się również opłaty stałe takie jak: opłata abonamentowa, opłata sieciowa stała, opłata przejściowa oraz opłata mocowa. Pomimo przerwy w dostawie prądu wysokości tych opłat pozostały na niezmienionym poziomie. Sprzedawca energii odrzucił reklamację na zastosowanie pełnej wysokości opłat stałych pomimo wystąpienia okresu, w którym nie miałem możliwości pobierania energii elektrycznej. Pytanie, czy pomimo wystąpienia przerwy w dostawach prądu, sprzedawca ma prawo pobrać pełną wysokość wyżej wyszczególnionych opłat?

W umowie masz napisane, jak długie mogą być przerwy w dostawach energii elektrycznej. Zakładam, że zgłaszałeś tą awarię? Jeżeli awaria była krótsza to nie masz podstaw do żądania zwrotu opłat.
Przeczytaj umowę, załącz tutaj pismo swojej reklamacji i odpowiedzi na nią.

Powrót