Faktura za niechciany wpis w katalogu stron

• Autor wątku Autor wątku bhppartner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B.S.C napisał:
...Co do firm - powtarzam kolejny raz Panu bo widzę że nie rozumie Pan tego - właścicielem każdej firmy jestem , lub byłem osobiście i to nie ma nic wspólnego z Pana sprawą.....
Co do wszystkich firm BSC to mają wiele wspólnego jak poniżej w regulaminach, natomiast czy BSC jest ich właścicielem nie możemy dowiedzieć się z informacji na stronach serwisu jak i w regulaminach. Jak wcześniej wykazano nie podano nr NIP czy KRS w przypadku spółek. BSC nie jest też umocowany prawnie w regulaminach/umowach.

Poniżej kopie regulaminów z którymi można było zapoznać się w różnych okresach, w różnych domenach (nawet jak nie były jeszcze zarejestrowane) ale wszystkie były po polsku, dotyczyły portalu Start*-*businesssolutionscentre nie zawierały punktów 1,2,3,4 w Subskrypcji płatnego dostępu oraz informacji o automatycznym przedłużeniu umowy bez jej wcześniejszego wypowiedzenia:

- regulaminy od nr.1 do nr.5 oraz od nr.7 do nr.14 - Właścicielem portalu Start*-*businesssolutionscentre jest Perfect Solutions Centre z siedzibą w Irlandii, 10 Fairgreen Court, Kilcock Co. Kildare, nie ma umocowanego BSC jako właściciela firmy. O umocowaniu prawnym tej firmy innym razem. W stopce strony mamy „All rights reserved - Perfect Solutions Centre, 10 Fairgreen Court, Kilcock, Co. Kildare, Ireland”

- regulamin nr.6 - Właścicielem portalu Start*-*businesssolutionscentre jest Business Solutions Centre Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu, ul. Makowa 20/1, 53-225 Wrocław , nie ma umocowanego BSC jako właściciela firmy. W tym regulaminie jak i kolejnych w stopce strony jest już zmiana „All rights reserved - Business Solutions Centre, Ul. Waly Rzeczne 5, 59-220 Legnica, Poland

- W treści wszystkich regulaminów mamy:
Regulamin korzystania z PORTALU dostępny będzie na stronie http://www.businesssolutionscentre.pl/regulamin.html.. (strona nie istnieje 404).
Każdego klienta i użytkownika PORTALU oraz publikacji należących do PSC obowiązuje aktualny regulamin znajdujący się na stronie http://www.businesssolutionscentre.pl/regulamin.html. (strona nie istnieje 404).

- W regulaminie nr.2 zmiany i aktualny regulamin który będzie obowiązywał, jest na stronie: www.businesssolutionscentre.pl/terms.html. (strona nie istnieje 404).

- W regulaminach obowiązują kwoty zapłaty za abonament: 500 zł netto, 350 zł netto, 130 euro.

- Regulamin nr.4 zamieszczony na stronie Startseite*-*businesssolutionscentre... w dniu 23.07.2008. a domena zarejestrowana 12.08.2009.

Regulamin nr 1 kopia z archiwe.org - 25.03.2008.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr.2 kopia z archiwe.org - 30.05.2008.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 3 kopia z archiwe.org - 01.06.2008.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr.4 kopia z archiwe.org - 23.07.2008
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 5 kopia z archiwe.org - 22.08.2008.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 6 kopia z portalu BSC - 02.06.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 7 kopia z portalu BSC Joomla - 26 06.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 8 kopia z portalu BSC Joomla - 17.07.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 9 kopia z portalu BSC – 12.08.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr.10 kopia z Google – 21.09.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 11 kopia z portalu BSC Joomla – 24.09.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 12 kopia z portalu BSC – 10.10.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 13 kopia z portalu BSC – 01.11.2009.
Google Text & Tabellen

Regulamin nr 14 kopia z portalu BSC - 09.12.2009.
Google Text & Tabellen

Identyczne zmiany znajdziemy aktualnie na stronach BSC, zmienia się właściciel portalu, w kontaktach, w regulaminie. Nie ma nawet śladu i informacji o przeprowadzonych zmianach, a w przypadku regulaminu są to bardzo istotne zmiany.

B.S.C napisał:
..Co do firm - powtarzam kolejny raz Panu bo widzę że nie rozumie Pan tego - właścicielem każdej firmy jestem , lub byłem osobiście i to nie ma nic wspólnego z Pana sprawą.....
- To, że BSC jest właścicielem Perfect Solutions Centre firmy z Irlandii (firmy, która występuje w regulaminach przedstawionych wcześniej jako właściciel portalu) nie zwalnia go to z przestrzegania polskiego prawa, w nazwie firmy nie było określenia czy jest ona:
- Przedstawicielstwem
- Dość specyficzny charakter tego podmiotu został wyrażony w art. 94-99 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Najważniejszą jednak rzeczą jest, że*przedstawicielstwo ma ograniczony zakres prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce.*Może się ono zajmować jedynie reklamą oraz promocją przedsiębiorcy zagranicznego. Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, utworzenie przedstawicielstwa w Polsce wymaga*wpisu do rejestru*przedstawicielstw przedsiębiorców zagranicznych.
- oddziałem:
Zgodnie z art. 5 pkt 4 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej,*oddziałem jest wyodrębniona i samodzielna organizacyjnie część działalności gospodarczej, wykonywana przez przedsiębiorcę poza siedzibą przedsiębiorcy lub głównym miejscem wykonywania działalności.
- Uważa się także, że oddział przedsiębiorcy zagranicznego nie posiada osobowości prawnej.
Dodatkowo, przed podjęciem działalności, oddział musi zostać**zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Sądowym.*Podobnie jak w przypadku przedstawicielstwa, nazwa oddziału musi się składać z oryginalnej nazwy przedsiębiorcy zagranicznego wraz z przetłumaczoną na język polski nazwą formy prawnej przedsiębiorcy oraz dodanymi wyrazami: oddział w Polsce.

powyższe zaczerpnięte z artykułu "Firma zagraniczna w Polsce - oddział czy przedstawicielstwo?" z pełną treścią można zapoznać się na stronie:
http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/firma;zagraniczna;w;polsce;-;oddzial;czy;przedstawicielstwo,202,0,452298.html autor Mateusz Mrzygłód.

fajny napisał:
czy na stronie regulaminu jest informacja kiedy wchodzi on w zycie? jesli nie ma to kazdy moze domniemywac ze np regulamin wejdzie za rok , albo za dwa lata.
W przedstawionych regulaminach przewija się wiele firm jako włascicieli portalu, jednak nigdzie nie ma informacji o tych istotnych zmianach. Nie ma daty z jaką regulaminy wchodzą w życie. Jest natomiast zastrzeżenie o mozliwości przeprowadzenia zmian, nie ma natomiast informacji na temat powiadomienia usługobiorców o przeprowadzonych zmianach.
Zapewne nie raz otrzymalismy od administratorów róznych serwisów informację za posrednictwem poczty elektronicznej o zmianach w regulaminach, osobiście ostatnio otrzymałem takie powiadomienie, dalsze korzystanie z usługi mozliwe było po zalogowaniu się na koncie i zaakceptowaniu zmian. Brak takiej akceptacji skutkował wypowiedzeniem umowy i zaprzestaniem świadczenia usług.

Prawidłową informację na temat daty z jaką wchodzi w życie regulamin, zmianach i formie powiadamiania o ich dokonaniu znajdziemy dla przykładu w serwisie infopraca.pl
XI. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
Regulamin wchodzi w życie z dniem 06.04.2010 r.
Usługodawca ma prawo do zmiany Regulaminu.
Zmiany Regulaminu wchodzą w życie z chwila umieszczenia zmienionego Regulaminu w Serwisie infoPraca.
O zmianie Regulaminu Usługodawca zawiadomi Usługobiorcę, przesyłając odpowiednia informacje na adres poczty elektronicznej podany w procesie Rejestracji Rejestracji bądź poprzez informację zamieszczoną na portalu praca, oferty pracy - Szukaj pracy w Polsce - infoPraca.
Umowa o świadczenie usług podlega prawu polskiemu.
Wszelkie spory związane lub wynikające ze stosunku prawnego łączącego infoPraca z Klientem rozstrzygał będzie sąd właściwy dla Usługodawcy.
W sprawach nieuregulowanych w Regulaminie zastosowanie maja przepisy ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawy o ochronie danych osobowych, kodeksu cywilnego i inne bezwzględnie obowiązujące przepisy prawa.
zródło infoPraca.pl - Znalezienie pracy jeszcze nigdy nie było tak proste!

Witam,
bardzo jestem ciekawy jak ta sprawa zakonczyla sie i czy w ogole.
Przeczytalem NIEMALZE wszystko w tym temacie, poczytalem na stronie BSC i takie cos przykulo:

Subskrypcja płatnego dostępu
1.Subskrypcja płatnej części PORTALU wiąże się z opłaceniem abonamentu. Kwota zapłaty za abonament to 350 zł netto. Abonament jest roczny przyjmując że dzień pierwszej wpłaty jest równoznaczny z dostępem do portalu BSC i liczony jest do tego samego dnia i miesiąca kolejnego roku oraz płatny jest z góry. Upływ terminu do, którego użytkownik wykupił abonament oraz brak kolejnej wpłaty abonamentu wiąże się z zablokowaniem, w przeciągu 3 dni od daty zaistnienia tego faktu, dostępu do płatnej części PORTALU. Datę rozpoczęcia okresu abonamentowego liczy się od dnia wpłynięcia środków na konto BSC lub od dnia dokonania płatności eCard.

Z zwiazku z tym co pisze powyzej, jak to mozliwe, ze firma autora tematu ma TERAZ do zaplacenia pieniadze?Jesli nie zaplacil wraz z pierwszym dniem, to jak moze dostac fakture za caly rok jesli platnosc trzeba uregulowac PRZED korzystaniem z serwisu?

Dzisiaj dostałem coś takiego:
Oto wiadomość z serwisu businesssolutionscentre. Treść: Witam serdecznie Z uwagi na fakt rozwoju firmy mamy dla naszych klientów kilka nowych rozwiązań biznesowych. Jeżeli jesteś zainteresowany/a produktami : nowoczesne oprogramowanie - system zarządzania firmą + księgowość online ograniczenie kosztów prowadzenia działalności skontaktuj się z nami pod adresem : office@businesssolutionscentre.com osoby kompetentne są do Twojej dyspozycji i udzielą wszelkiej pomocy. W treści maila podaj do siebie nr telefonu kontaktowego a odpowiedni dział oddzwoni i przekaże wszelkie informacje dotyczące nowych produktów. Pozdrawiam Marcin Błaszczyk Business Group Sp. z o. o. ul. Piłsudskiego 62/105 48-300 Nysa Start - businesssolutionscentre

Co do ostatnich wyroków, mając tam konto, uważacie, że i tak powinienem napisać pismo rezygnując z rzekomych usług BSC?

wainfobroker napisał:
Cytat dotyczy aktualnej wersji regulaminu, która wchodzi w życie z dniem 4 maja 2010:
Regulamin*-*businesssolutionscentre

ale spór dotyczy wersji z poprzedniego okresu (kopia google):
Regulamin�-�businesssolutionscentre

Jak widać wersja regulaminu wróciła do tej z 2008 roku:
Google Text & Tabellen

Małe sprostowanie do postu z dnia 13-05-2010

"Fryta_" cytuje pkt.1 z Subskrypcja płatnego dostępu i tylko ten pkt. był w treści regulaminu, który wchodzi w życie z dniem 4 maja 2010.:
Google Text & Tabellen
(G o o g l e automatycznie generowana wersja html dokumentu podczas indeksowania Sieci w dniu 12 May, 2010, 07:40, nie mylić z datą 2010-05-21 datą wydruku dokumentu)
ewentualnie jomla:
Google Text & Tabellen

z dniem 4 maja 2010 też wchodzi w życie kolejny regulamin:
Google Text & Tabellen
tak jak aktualnie na stronie:
Regulamin*-*businesssolutionscentre

Pojawiają się i znikają.
Gdyby w regulaminie był zapis i link do wersji archiwalnych jak na stronie Regulamin portalu - cda.pl poznalibyśmy zmiany jakie są dokonywane w treści regulaminu.

Witam wszystkich,

Nawet nie wiedziałem, że mój post się tak rozwinął.

Od dnia napisania tego posta, nie przelałem żadnej kwoty tej firmie. Czekałem na jakąś powiastkę z Sądu.

Nie otrzymałem po tylu miesiącach żadnego ponaglenia czy pisma z firmy BSC.

Myślę sobie, że dobrze zrobiłem i nie przelałem im pieniędzy, że to jednak jest naciąganie firm aby płacili za coś , co każdy może zrobić w "ICH IMIENIU" .

Nawet ! , aby zrobić komuś psikusa, można :

Zdobyć nazwę firmy , NIP, REGON - wszystko dostępne jest internecie.

Zarejestrować taką firmę w BSC i po roku czekać efektu.

Ciekaw jestem jak potraktowałaby tą sprawę telewizja TVN lub POLSAT, czy nawet klub sportowy LEGIA .

Ich dane są w internecie, więc wystarczy wpisać ich na listę BSC.

Moim zdaniem, to nie uczciwy , cwany sposób na zdobycie pieniędzy.

Może 20 ze 100 osób się przestraszą i zapłacą i to temu człowiekowi z BSC wystarczy do przetrwania i zastraszania kolejnych, słabych ludzi.

Dziękuje za odpowiedzi.

B.S.C napisał:
....90 % tego co Pan napisał to stek kłamstw...

01.06.2010.
Aktualny kontakt: Kontakt*-*businesssolutionscentre

01.06.2010.
Na stronach serwisu znajdziemy kontakt w Legnicy:
Google Text & Tabellen

01.06.2010.
Na stronach serwisu znajdziemy kontakty w Irlandii:
Google Text & Tabellen
Google Text & Tabellen

01.06.2010.
Na stronach serwisu znajdziemy kontakt we Wrocławiu:
Google Text & Tabellen

01.06.2010.
Informacje w sieci jakie znajdziemy:
Google Text & Tabellen
wszystko się zgadza z aktualnymi danymi ale dziwnie znajomy jest numer NIP, który należy do firmy ?? możemy sprawdzić na stronie:
REGON Wyszukiwanie

Myślałem, że po uzyskaniu potwierdzenia usunięcia moich danych z systemu i po przejściach w Legnickim Sądzie zapomnę o serwisie jednak nie. Niespodzianka w poczcie odebranej:
Reprezentuję firmę Business Group Sp z o. o., której głównym celem działalności jest pozyskanie dla naszych klientów odbiorców na produkty i usługi nie tylko w Polsce, ale i w różnych krajach oraz pomoc w nawiązaniu kontaktów handlowych i ułatwienie wejścia na nowe rynki zbytu wraz z ograniczeniem kosztów prowadzenia działalności.

Ze względu na szacunek dla naszych Partnerów, zwracam się z prośbą o wyrażenie zgody na przesłanie niezobowiązującej oferty.

Jeśli są Państwo zainteresowani, proszę o przesłanie odpowiedzi o treści "TAK".
W przeciwnym wypadku reakcja nie jest wymagana.

Niniejsza korespondencja ma charakter informacyjny i w myśl ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną (zgodnie z art. 10 Dz.U. nr 144 poz. 1204 z 18.07. 2002 r.) nie stanowi oferty handlowej, a jest jedynie zaproszeniem do rozmów w myśl art. 71 KC.
Pomijając, że nie jestem "Partnerem" i zapytanie nie do końca jest zgodne z ustawą:
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/97957-interactive-index-naciaganie-na-kase-86.html#post616748
wysłałem myślę jasną i wyraźną w treści korespondencję:
Szanowni Państwo,

Proszę wykasować mój adres poczty elektronicznej z bazy, nie wyrażam zgody
na przesyłanie jakiejkolwiek korespondencji czy kampani reklamowej.
A tu pomimo braku zgody kolejna korespondencja:
Odległe rynki w zasięgu ręki !

Już nie trzeba zatrudniać specjalistów od handlu międzynarodowego, prawników i doradców, którzy przeprowadzą Was przez gąszcz nieznanych przepisów w obcym kraju i pomogą pokonać barierę językową. Teraz wystarczy zarejestrować się w portalu Start*-*businesssolutionscentre i wysokiej klasy specjaliści są do dyspozycji Waszej firmy. Od dziś nasza firma będzie pracować dla Ciebie !

Businesssolutionscentre.pl/ to internetowa platforma ułatwiająca wejście na nowe rynki zbytu i nawiązanie biznesowych konaków na całym świecie. Naszym zadaniem jest znaleźć dla Ciebie odbiorce na Twoje produkty lub usługi....

Tylko teraz zamieszczając swoją ofertę na Start*-*businesssolutionscentre macie Państwo gwarancje profesjonalnego przetłumaczenia jej na kilka języków
i zaprezentowanie potencjalnym kontrahentom. Nasi partnerzy mogą skorzystać z pomocy przy negocjacjach handlowych, obsługi prawnej, ubezpieczenia i systemu taniego transportu. Naszym zadaniem jest również pomoc w ograniczeniu kosztów prowadzenia działalności oraz ułatwienie współpracy z księgowymi poprzez nowoczesne oprogramowanie napisane dla naszych klientów, otrzymujesz pełny dostęp do bazy zarejestrowanych firm ( Polskich i zagranicznych ), otrzymujesz status naszego partnera dla którego szukamy rynku zbytu,

Jednorazowy koszt rejestracji - 350 zł netto płacony za cały okres świadczenia usług na rzecz Państwa firmy, Twoja oferta będzie reklamowana na światowych rynkach,

Rejestrując się w okresie 18.05.2010r do 18.06.2010r masz możliwość sprawdzenia naszych działań za darmo przez okres sześciu miesięcy. Jeżeli nie będziesz zadowolony, masz możliwość rezygnacji w tym okresie, bez ponoszenia żadnych kosztów.

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt, z chęcią udzielę szczegółowych informacji.

Prezes Zarządu
Business Group Sp. z o. o.
ul Piłsudskiego 62/105
48-300 Nysa
tel +48 71 716-40-08
cdn. ?? mam nadzieję, że nie

wainfobroker zaloz konto na spamcop.net i raportuj wiadomosci wraz z naglowkami. bedzie wesolo :D

Pomimo zapewnień BSC o usunięciu danych liczyłem, że usunięto je już dawno.
Niestety poprzednia firma jak i aktualna prezentuje na stronach serwisu zamieszczone (przez administratora, nie miałem dostępu do tej wersji) w 2008 ogłoszenia z danymi firmy:
1. Auta z USA: Google Text & Tabellen
- foto 1: Google Text & Tabellen
- foto 2: Google Text & Tabellen
- foto 3: Google Text & Tabellen
2. komputery Dell: Google Text & Tabellen
- foto 1: Google Text & Tabellen
- foto 2: Google Text & Tabellen
- foto 3: Google Text & Tabellen
3. Gadżety reklamowe - Google Text & Tabellen
- foto: Google Text & Tabellen upoważniono moją firmę do prezentacji tej grafiki oraz nazwy firmy, a BSC ??.

Witam,

widać nie tylko ja jestem usilnie nękany niechcianymi e-mailami z businessolutionscentre oraz telefonami z zaprzyjaźnionej eb.......

Nie wiem tylko na co liczy tym razem.

Wysłałem kilka żądań usunięcia konta i wszystkich moich danych. (sa one udokumentowane)

Ma przegrane procesy z użytkownikami własnego portalu. W tym ze mną.

Mam pytania:

Czy naprawdę myśli Pan, ze tym spamem wymusi jakakolwiek współprace ?
Czy jak w poprzednich e-mailach i aktualnych nie będzie żadnej informacji o płatnościach , czy automatycznym przedłużaniu ?
Czy tak samo jak z dnia naszej rejestracji brak będzie w/w informacji ?
Czy znowu na krotko przed wystawieniem faktur podmieniony zostanie regulamin ?
(Bo podczas rejestracji brak, (błąd 404 nie znaleziono) później regulaminów jest mnóstwo
i szkoda, że brak dat obowiązywania, o braku akceptacji nie wspominając)
Czy znowu będę s.................. ?
Czy znowu będzie usiłowanie w.............. nienależnych ..................... ?
Czy wysyłanie niechcianych i niezamówionych e-maili to kolejna prowokacja ?
Czy tylko powtórka z rozrywki ?

Z poważaniem

jactra

Czy nadchodzi koniec firm? Które oszukują swych klientów?

Być może specjaliści od tych spraw zainteresują się tą historją.

Wchodzi w życie instytucja znana z USA - pozwy zbiorowe. Wszyscy pokrzywdzeni mogą połączyć swoje siły i domagać się wysokich odszkodowań.
Pomogą im w tym wyspecjalizowani adwokaci, których wynagrodzenie zależeć będzie od wysokości przyznanych odszkodowań

Pozwy zbiorowe jak już to narzędzie dla konsumentów nie dla przedsiębiorców jak w powyższej sprawie.
Jest już biuro Społecznego Rzecznika Przedsiębiorców można tam szukać pomocy:
Społeczny Rzecznik Przedsiębiorców - PKPP Lewiatan

domgaz napisał:
Czy nadchodzi koniec firm? Które oszukują swych klientów?

Być może specjaliści od tych spraw zainteresują się tą historją.

Wchodzi w życie instytucja znana z USA - pozwy zbiorowe. Wszyscy pokrzywdzeni mogą połączyć swoje siły i domagać się wysokich odszkodowań.
Pomogą im w tym wyspecjalizowani adwokaci, których wynagrodzenie zależeć będzie od wysokości przyznanych odszkodowań

Niestety, czy to Polska czy Niemcy oszustow internetowych coraz wiecej. Bardzo popularne w internecie zrobily sie tzw. ukryte koszty. Uzytkownik akceptuje regulamin i za 10 dni otrzymuje fakture na 280 euro, pozniej gnebia go firmy windykacyjne i rachunek to 420 euro, itp.
Mam nadzieje, ze prawo szybko sie zmieni i bedzie bardzo ostro traktowalo takich naciagaczy, "ktorzy tylko chca odzyskac swoje koszty, utrzymanie serwera, administratorow itp".
Jednak bardzo istotne jest to, ze tacy pseudo biznesmeni internetowi bazuja na niewiedzy zwyklych ludzi, to na nich zarabiaja.
Moja opinia o B.S.C: mialam kilka ogloszen przez kilkanascie miesiecy, pod koniec tego okresu wyslalam wypowiedzenie.
Tak jak inni kompletnie nie wiedzialam, ze portal jest platny, dowiedzialam sie w ostatniej chwili.
Przez ten okres nie dostalam ani jednej odpowiedzi na moje ogloszenia!!!
Choc setki zapytan w ciagu miesiaca otrzymuje z innych portali.
Skutecznosc portalu zerowa!!!!
A wiec dziekuje za takie uslugi.
Inne powazne portale handlowe zawieraja ze mna pisemne kontrakty lub pytaja przed koncem abonamentu czy chcialabym przedluzyc dany abonament.
Portal bsc tego nie zrobil, ukryl koszt, a po 12 miesiacach wymusza kolejny abonament!!!
Najlepsze jest to: wyslalam wypowiedzenie, ale i tak otrzymalam rachunek. Nawidoczniej wlasciciel tego portalu zapomnial zaznaczyc w swoim kalendarzu faktu o wypowiedzeniu, choc skrupulatnie zaznacza daty rejestracji klientow, aby na czas wyslac fakture za uslugi.
I jak widze wlasciciel tego portalu nadal nie rozumie co robi.
Moja obiektywna opinia o tym portalu.
Bsc ukrywal koszty i niech mi tu nie pisze ze nie przeczytalam regulaminu, gdyz zawsze to robie. Najwidoczniej albo nie bylo wpisu o tym platnym abonamencie lub byl tak ukryty, ze nie sposob bylo go zauwazyc.
UKRYTE KOSZTY-jak dla mnie to przestepstwo, oszustwo internetowe, wymuszenie!!!

Cytat:Reprezentuję firmę Business Group Sp z o. o., której głównym celem działalności jest pozyskanie dla naszych klientów odbiorców na produkty i usługi nie tylko w Polsce, ale i w różnych krajach oraz pomoc w nawiązaniu kontaktów handlowych i ułatwienie wejścia na nowe rynki zbytu wraz z ograniczeniem kosztów prowadzenia działalności.

Ze względu na szacunek dla naszych Partnerów, zwracam się z prośbą o wyrażenie zgody na przesłanie niezobowiązującej oferty.

Jeśli są Państwo zainteresowani, proszę o przesłanie odpowiedzi o treści "TAK".
W przeciwnym wypadku reakcja nie jest wymagana.

Niniejsza korespondencja ma charakter informacyjny i w myśl ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną (zgodnie z art. 10 Dz.U. nr 144 poz. 1204 z 18.07. 2002 r.) nie stanowi oferty handlowej, a jest jedynie zaproszeniem do rozmów w myśl art. 71 KC.

Wg mnie jest to spam bo juz na poczatku czytamy jak to firma sie reklamuje.
USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r.o świadczeniu usług drogą elektroniczną.1)(Dz.
U. z dnia 9 września 2002 r.)

Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji
handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków
komunikacji elektronicznej,...

3. Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej
konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 9 ust.
3 pkt 1.

Art. 24. 1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej
niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.
2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek
pokrzywdzonego.

Poza tym przepisy Prawa telekomunikacyjnego mówią:
art. 172 ust. 1 Prawa telekomunikacyjnego :zakazane jest używanie
automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu
bezpośredniego, chyba że abonent lub użytkownik końcowy uprzednio
wyraził na to zgodę. Natomiast w myśl art. 209 ust. 1 pkt 25 Prawa
telekomunikacyjnego, kto nie wypełnia obowiązków uzyskania zgody
abonenta lub użytkownika końcowego podlega karze pieniężnej.

Pozdro :)

Powrót