Faktura za towar

• Autor wątku Autor wątku dorotuncia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotuncia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Wysłałem klientowi towar 4 miesiące temu, lecz wystawiłem klientowi fakturę tylko na część towaru, czy klient może się teraz wyprzeć tego, że otrzymał więcej towaru niż jest to na fakturze? Co mogę w tym momencie zrobić, czy istnieje możliwość wyegzekwowania należności?

Proszę o szybką pomoc.

Ostatnia edycja:
jakieś dowody na to co wysłałeś?
może teraz wyślij fakturę na resztę towaru.

Dowód tak, od kuriera, lecz także fakturę wystawiłem wtedy, tyle że nie na cały towar, który się tam znajdował. Kupujący odmawia zapłaty, powołując się na otrzymaną fakturę. Wypiera się faktu, iż otrzymał towar, którego faktura nie obejmuje.

Poprawiłem, 4 miesiące temu.

przed sądem sprawa będzie uznaniowa. Jeżeli chcesz odzyskać pieniądze to walcz o swoje prawa, wyślij zaległą fakturę klientowi, po terminie płatności, wyślij wezwanie, jeżeli nie będzie efektu to pozew do sądu i w dalszej kolejności jak się uda komornik (ale to już inna bajka).

Dziękuję za pomoc, a proszę mi powiedzieć jak to udowodnić, że klient otrzymał towar? Wypiera się wszystkiego. Minęło sporo czasu. Na dobrą sprawę, rozważając ten temat, to każdy sprzedający może po czasie żądać dodatkowej zapłaty. Rzecz w tym, że ja naprawdę nie wystawiłem faktury na cały towar :x
Jak mogę to udowodnić?

jeżeli masz potwierdzenie od kuriera, że Twój klient odebrał towar to połowa problemu z głowy, drugą połowę tj., to że wysłałeś cały towar będziesz musiał udowodnić przed sądem podczas rozprawy. Sąd może dać Twoim twierdzeniom wiarę ale też może być odwrotnie i uwierzy drugiej stronie. Pamiętaj, że zgodnie z art. 6 k.c. na Tobie ciąży obowiązek udowodnienia tego co dowodzisz.

Pomijam kwestie dlaczego wystawiłaś fakturę na mniejszą ilość towaru co się równa zmniejszeniu odprowadzonego podatku VAT.

Powrót