Faktura za usługę sprzed 16 miesięcy - płacić?

• Autor wątku Autor wątku wiiiktor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiiiktor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jak w tytule - otrzymałem fakturę (świeżą, bo wystawioną w lipcu 2013 roku) za usługę (jest ona określona datą również na fakturze, więc nie muszę niczego udowadniać) wykonaną w marcu 2012 roku, czyli 16 miesięcy temu. Usługa to porada prawna.

Pytanie krótkie - płacić? Jak należy procedować, żeby nie zapłacić (jeśli to możliwe)? Faktura jest spora (kilka tyś zł).

Fakturę otrzymałem "za potwierdzeniem", więc wystawiający ma dowód, że ją otrzymałem.

pytasz się prawników jak nie zapłacić koledze po fachu :)

A może ja sam prawnik jestem? ;) Przecież sprawa profesji jest tu poboczna...

Skoro usługa miała miejsce to czemu nie płacić?

Na przykład dlatego, że po roku ja mogę w ogóle nie mieć w planie płacenia 5000zł. I nie mam. Czy firma może wystawić fakturę kiedy chce?... Na przykład 3 lata po wykonaniu usługi? Czy jest tu jakiś limit?

Witam!
Usługa była,płatność się więc nalezy.Wystawienie faktury vat po terminie w omawianym przypadku ma jedynie ten skutek,ze wystawca naraza sie na odsetki za zwloke w naleznym podatku.Jesli Pan nie zaplaci beda dochodzic naleznosci na drodze sadowej,a sam fakt,iz nie ma pan "w planie płacenia" raczej komornika nie przekona;)

wiiiktor
Twoje argumenty, tak jak napisał HenRab, raczej nie są zbyt przekonujące. To, że ty "nie masz w planie płacenia 5000zł" nie oznacza, że firma, która rzeczywiście wykonała usługę "ma w planie" podarowanie tobie 5000zł

Jeśli chodzi o faktury, to polecam ****(sorki, skrzywienie zawodowe)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jakby porobili plakaty wokol twojego miejsca zamieszkania z informacja o sprzedazy zadluzenia to ciekawy czy taki madry bys byl,boze co za ludzie w tym kraju sie rodza.

Powrót