Faktury wystawiane na starą nazwę firmy

• Autor wątku Autor wątku przemek.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,

mam następujący problem, który wynikł w trakcie weryfikacji danych podczas składania pozwu w e-sądzie. Otóż kontrahent w trakcie prowadzenia działalności zmienił nazwę firmy (pozostałe dane pozostały takie same). Nie poinformował o tym i odbierał faktury z niepoprawną nazwą (i je podpisywał). Podczas sprawdzania podmiotu w CEIDG zobaczyłem dopiero, że ma on inną nazwę w związku z czym wstrzymałem się ze sprawą i postanowiłem poszukać informacji co zrobić, niestety bezowocnie i z tego powodu piszę ten post. Kontrahent przestał reagować na próby kontaktu, nie odbiera telefonu, nie odebrał również ostatniego wezwania do zapłaty. Jak w takim wypadku założyć sprawę?

Pozdrawiam serdecznie,
Przemek.

Ta firma to działalność gospodarcza czy jakaś spółka ?

Ja bym złożył na nową nazwę firmy pozew z dopiskiem wcześniej ........

W uzasadnieniu napisałbym że nazwa firmy została zmieniona a pozwany nie poinformował o tym i faktury były wystawiane na poprzednią nazwę.

Jest to działalność gospodarcza.

Czyli tak jak myślałem, należy dopisać, że kontrahent nie poinformował o zmianie nazwy, co bodaj leży w jego obowiązku.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

proszę o informację z jakiej formy prawnej w jaką firma się przekształciła. Z zasady firma przekształcająca bierze na siebie wszystkie zobowiązania, wierzytelności, obowiązki i prawa od firmy przekształcanej. Wobec tego można wnioskować, że wysłane przez Pana wezwanie do zapłaty (nawet na stara nazwę firmy) na moc prawną.

Powrót