Faktury wystawione z VATem a teraz chce bez VATu

• Autor wątku Autor wątku rudykentaki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudykentaki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam .

Mam zarejestrowaną działalność gospodarczą ( usługi budowlane ) pewien okres czasu pracowałem jako podwykonawca dla innej osoby która też ma zarejestrowaną działalność i w sumie zajmuje się znajdowaniem klientów. Problem polega na tym , że wystawiałem mu faktury z VAT ( zapytałem oczywiście wcześniej czy nie powinny być bez VATowe twierdził, że nie ) a teraz okazało się , że powinny być bez Vatowe i chce żebym mu wystawił jeszcze raz tylko bez VAT i oddał mu pieniądze, równowartość VATu wpłaconego przez okres pracy u niego.
Co z tym zrobić

Bzdury Pan wypisuje.
Jeśli jest Pan płatnikiem VAT, to Pana obowiązkiem jest wystawianie faktur VAT, natomiast jeśli Pan nie jest płatnikiem VAT, to nie wolno Panu wystawiać faktur, tylko rachunki.
Nie ma tu znaczenia, co ktoś tam sobie życzy.
Jeśli jest Pan płatnikiem VAT, to obowiązkiem Pana było comiesięczne rozliczanie się z US na druku VAT-7, oraz prowadzenie ewidencji sprzedaży i zakupów VAT.

Czyli nie ma takiego czegos jak faktura bezVATowa ? Bo w sumie chodzi o to, że VAT został dwa razy wpłacony do skarbówki. Najpierw wpłacił go pan X a potem od tej samej uslugi raz jeszcze ja. I teraz ten VAT który ja wpłaciłem mam mu oddać .

Jeszcze raz piszę - to jest bzdura.
VAT z Pana faktur odbiorca odliczał, a nie wpłacał do US. (Pana faktura to jego koszty uzyskania)
Nie odpowiedział Pan na pytanie, czy jest Pan zarejestrowanym płatnikiem VAT.

Tak jestem . Działalność mam zarejestrowaną w Szwecji

W tym dziale nie zajmujemy się podatkami szwedzkimi, ani rozliczeniami pomiędzy firmami zarejestrowanymi w Szwecji.

Powrót