Faktury zwolnionych z VAT.

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Janusz.C.M.

Janusz.C.M.

Administrator
Odpowiedzi
36 617
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 3 grudnia 2013 roku dotyczące wystawiania faktur. Rozporządzenie dokładnie określa dane, które powinny znaleźć się na wystawianej fakturze. Należą do nich:

• data wystawienia,

• numer,

• imienia, nazwiska ewentualnie nazwy podatnika oraz nabywcy,

• adresów wyżej wymienionych,

• nazwy/rodzaju towaru/usługi,

• miary/ilości towaru/usługi,

• ceny,

• ceny ogółem.

Rozporządzenie ministra nie przewiduje zawarcia na fakturze podstawy zwolnienia. Co za tym idzie, informacja taka nie musi być podawana przez nievatowców.

Witam

Mam pytanie, otwieram sklep z odzieżą, będę na ryczałcie 3%, czy muszę brać rachunki lub faktury z hurtowni na zakupiony przeze mnie towar ?
Bardzo proszę o odpowiedź, z góry ślicznie dziękuję.

kasia678 napisał:
będę na ryczałcie 3%,
Domyślam się, że wybrałaś zwolnienie z VAT.
Wskazane jest branie faktur (rachunków już nie ma), aby udowodnić pochodzenie towaru.

Dzień dobry,

mam pytanie prowadzimy z mężem firmę remontowo budowlaną na ryczałcie 5,5%, nie jesteśmy vatowcami. Podpisaliśmy umowę z klientem na wykonanie prac remontowych w lokalu. Niestety klient pod koniec pracy rozwiązał z nami umowę ustnie i w obecnej chwili nie chce zapłacić za wykonane prace zgodnie z podpisaną umową. Moje pytanie, czy mamy klientowi wystawić fakturę za wykonane prace, co się jednocześnie wiąże z zapłatą podatku od dochodu, którego de facto nie mamy.
W obecnej chwili mamy zamiar dochodzić swoich praw na drodze sądowej, tylko nie wiemy czy wezwanie do zapłaty może być sporządzone na podstawie samej umowy, czy jednak lepiej wystawić fakturę i na jej podstawie wezwać do zapłaty należnowści.

Z góry dziękuję za opdowiedź.

Należy wystawić fakturę.

Janusz M. napisał:
Należy wystawić fakturę.

Dobrze, a czy jest szansa na odzyskanie podatku dochodowego, który zapłacimy mimo braku zapłaty za fakturę?

ok, bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Witam. zastanawiamy się czy nazwa tematu nie jest zbyt ogolna
"Faktury zwolnionych z VAT"
Można to zrozumieć na kilka sposobów -faktury wystawione
-przez osoby zwolnione z vat
-dla osób zwolnionych z vat
-za usługi/towary zwolnione z vat

Od razu mówię ze tak przypadkiem trafiliśmy na ten temat bo jest pierwszy od gory i sie wywiazala u nas klotnia o ktore faktury chodzi i doszlismy do wniosku ze powinno byc to doprecyzowane

Witam,
Prowadze działalność jednym z kodów pkd jest 85.59 b
Prowadziłam teraz szkolenie, naukę angielskiego w firmie
mam wystawić im fv
rozumiem ze jest to fv zw
czy musze wspisac na niej pkd 85.59b? czy jakiś inny?
jakie uzasadnienie zwolnienia z vat musze umieścić?
jak nazwać daną usługę aby sie wszystko zgadzało?
czy można gdzieś sciągnąć wzór takiej fv aby ja tylko wypełnić?
robię to pierwszy raz i nie chciałabym popelnic jakiegos błędu
bardzo dziekuje za pomoc

Kod PKD nie jest obowiązkowym elementem faktury.
Natomiast, jeśli stosujesz przedmiotowe zwolnienie z vat musisz podać na fakturze podstawę prawną zwolnienia.
W omawianym przypadku należy powołać się na art. 43 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku od towarów i usług.

Sam prowadzę firmę i miałem ten sam problem. Dobrze, że ktoś zrobił takie forum prawne. Ale tak btw - dużo pomagają różne kursy i szkolenia. Ja np. w zeszłym tygodniu wysłałem wszystkich pracowników na szkolenie wyjazdowe do nich:
Tu była reklama - Administrator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam pytanie...nie mam swojej działaności i nie chce jej narazie prowadzić.ale chce zamawiac w hurtowni,znalazłam kilkunastu chętnych znajomych które będą ze mna zamawiać w cenie takiej jaka jest w hurtowni...bez zysku dla mnie,ja bede dzieki temu miała też taniej towar.
w hurtowni musze podać nip tylko po co? czy musze się rozliczać z us?jesli nie mam firmy i nie czerpie z tego korzyści finansowych?

Bardzo proszę o wyjaśnienie.

Zakładam niewielką działalność gospodarczą - szycie i sprzedaż ubranek dla dzieci. Jestem zwolniona z obowiązku posiadania kasy fiskalnej, jednocześnie NIE jestem VAT-owcem a jako formę opodatkowania wybrałam ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

Moje pytanie brzmi - w jaki sposób mogę wystawiać nabywcom (zakładam, że będą to tylko osoby fizyczne) dowody sprzedaży? Co, gdyby okazało się, że nabywcą będzie przedsiębiorca?

I jeszcze byłabym wdzięczna za potwierdzenie - rozumiem, że będąc na ryczałcie prowadzę tylko ewidencję przychodów (jak powinna ona wyglądać?), natomiast kosztów nie ewidencjonuję, tylko zbieram dowody zakupu na wypadek kontroli?

Z góry dziękuję za pomoc!

Witam, mam pytanie odnośnie wystawiania faktur.

Jestem dietetykiem i w związku z tym jestem zwolniona z VAT (art. 43 ust. 1 pkt 19 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - dalej u.p.t.u., zwalnia się od VAT usługi w zakresie opieki medycznej, służące profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, świadczone w ramach wykonywania m.in. tzw. zawodów medycznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej)

natomiast mam problem z wystawieniem faktury za warsztaty (edukacja żywieniowa) oraz ułożenie jadłospisu dla restauracji- czy takie usługi również będą zwolnione z VAT czy na fakturze powinnam uwzględnić 23% VAT? Według mojego rozumowania warsztaty również będą zwolnione z VAT jako usługa służąca profilaktyce zdrowotnej jednak nie chciałabym popełnić błędu co do jadłospisu to nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać.

Będę wdzięczna za pomoc :help:

Mam pytanie: czy jeśli firma jest zwolniona z VAT na podstawie art. 113 ust. 1 i 9 ustawy o podatku od towarów i usług, to czy może na wykonywane usługi: montaż automatyki, okablowania itp. pobierać od klientów VAT? Czyli wpisywać w podsumowaniu wykonanych usług cenę netto i brutto wykonanej usługi?

Jak firma jest zwolniona z VAT, to nie rozlicza VAT, a zatem cena netto=cenie brutto.

Dzień dobry.
Jestem zatrudniony na umowę o pracę na czas niekoreślony. Rozpocząłem równolegle działalność jako rzeczoznawca samochodowy. Na początku nie będzie dużo zleceń, chce więc nie przekroczyć progu 10 813,50 zł i raczej nawet nie będę w stanie. Powiedzmy, że napiszę 3-4 opinie na miesiąc na kwotę 400zł. Nie prowadziłem nigdy żadnej działalności.

Chce mimo wszystko od początku założyc konto w jakimś serwisie do rozliczania faktur i tam zaznaczyć, że nie podlegam pod vat i wystawiać fakture na osobę prywatną swoim klientom, tak żebym od początku miał w jednym miejscu ewidencje sprzedaży swoich usług.

Program do obsługi faktur oczywiście pozwala na wyłączenie VAT, ale pojawia się rubryka - "powód zwolnienia z VAT". Co ja mam tam wpisać?

do wyboru mam standardowe cztery podpowiedzi lub mogę wpisać coś sam:

• Zwolnienie ze względu na rodzaj prowadzonej działalności (art. 43 ust 1 ustawy o VAT)

• Zwolnienie ze względu na nieprzekroczenie limitu obrotu (art. 113 ust 1 i 9 ustawy o VAT)

• Zwolnienie na mocy rozporządzenia MF (art. 82 ust 3 ustawy o VAT)

• Zwolnienie, o którym mowa w art. 132 ust 1 lub art. 135 ust 1 Dyrektywy 2006/112/WE

Co powinienem wybrać?

Dziękuje za pomoc.

Powrót