Fałszowanie podpisu

• Autor wątku Autor wątku Dodoxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dodoxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.

Mam takie pytanie.

Jak mozna to po krótce przedstawić. Wysyłam alimenty. Moja była żona je odbiera poprzez pokwitowanie listonoszowi przelewu pocztowego.
Wysylam alimenty juz od 4 lat na jej stare nazwisko (Ikśińska). Od roku zmienił się jej stan cywilny co łączy sie ze zmiana nazwiska (Kowalska).

Co teraz?.

Co sie dzieje, gdy ja nie zmieniam nazwiska na przelewie pocztowym?. Wpisuje stare nazwisko (Ikśińska).

Prosze o porade.

Pozdrawiam.

nic się nie dzieje... zmień dane na przelewie na aktualne...

Ok to tak można zrobić by ułatwić sobie życie. A jak zrobić by utrudnić je komuś?. Naprzykład ja nie zmienie nazwiska i nadal będe wysyłał pieniądze na stare. Co z poczta?. Jesli taka osoba prawnie juz nie istnieje.

ale wpisuje pan na przelewie dane adresowe i w tej sytuacji przeciez kazdy dorosly domownik moze te pieniadze odebrac...

ale jesli te pieniadze nie dojdą to przecież pan za to odpowiada...i w konsekwencji komornik pana bedzie ścigał...

Ludzie to są naprawdę dziwni...tylko po to by utrudnić życie swojemu dziecku (bo to przecież są pieniądze dla niego -na życie, ubranie i ewentualne rozrywki...) ,a w konsekwencji swojej byłej (bo ona przecież przez to poniesie większe ciężary) gotowi są narazić się na komornika...

To nie o to chodzi. Ja mam na mysli prawo. Chce wiedziec czy w ten sposob moze sie to odbywac. Poniewaz osoba o tym starym nazwisku nie istnieje, gdyz je zmienila. Co poczta na to?. Kto podpisuje sie za osobe starym nazwiskiem?. Czy poczte to nie obchodzi kto odbiera pieniadze?.

Jakos nie wierze!. Jak moze byc zgodznie z prawem skoro nie istnieje osoba o takim nazwisku. Poczta nie powinna wydac pieniedzy osobie ktorej prawnie nie ma!. Przekaz pocztowy wyraznie ma zapisane dane osobowe osoby dla ktorej wysylane sa pieniadze. Nie zgadzam sie z wasza odpowiedzia...

Bo to nie jest odpowiedz.Czy naprawdę trudno Ci zrozumieć,że Twoje pytanie jest nie na miejscu i nikt nie będzie dawał Ci wskazówek jak utrudnić komuś życie :?: Sam to wskazałeś,nie są to niczyje spekulacje.Jest tu wielu userów,którzy czekają na rady ratujące bardzo poważnie sytuację życiową.

skoro np. twoja żona kończyła np. liceum jako powiedzmy Kowalska to jeśli po ślubie nazywa się Nowak to znaczy ,że jej świadectwo i matura dotyczą innej osoby i w zwiąsku z tym jej podanie o pracę jest poświadczeniem nieprawdy ponieważ NOWAK nie posiada skończonej podstawówki ani szkoły średniej ,a w związku z tym dyplom studiów też mozna do kosza wyrzucić...
Idąc tym tokiem rozumowania gdyby jej pensja lub stanowisko były w jakiś sposób uzależnione od posiadanego wykształcenia to znaczyłoby ,że ona wyłudziła od pracodawcy te pieniądze...itp. itd....

Prawda. Ok. Rozumiem. Ale wiem tez jedno iz np. dane w dowodzie osobistym po slubie sie zmienia. Urzad miasta nie wydaje Ci nowego dowodu. Samemu trzeba sie o to postarac. Tak samo jak i zmiana danych osobowych w innych dowodach tozsamosci czy tez uprawnieniach. Dzieki za rozwiniecie Tematu.

ale żona zmieniła nazwisko ... i prawdopodobnie zmieniła też dokumenty...

Alimenty wysyłane są dla dziecka i ona odbiera je w jego imieniu...a czy opiekun prawny nazywa się Nowak czy Kolawlski naprawdę nie ma tutaJ znaczenia...

Moze i tak. Ale mysle ze dla poczty taka zmian musi miec znaczenie. To sprzecznosc.

Dziekuje za porade.

Jesli listonosz osobiście zna twoją żonę to nie musi za kązdym razem sprawdzać jej dowodu...

Mnie znajome Panie w banku też już od dawna nie proszą o dowód.

Powrót