Fałszywe konto z użyciem czyjegoś zdjęcia.

• Autor wątku Autor wątku Tabaluga007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tabaluga007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, ostatnio zdarzyło mi się pierwszy raz nabroić w internecie, chyba o jeden raz za dużo. :(
Moja przyjaciółka znalazła w domu karteczkę z loginem i hasłem do starego konta na fb swojego kuzyna. Postanowiłyśmy przerobić konto na "dziewczynę"
Użyłyśmy przypadkowego imienia i nazwiska. (Dodam, że wszystko robione było z mojego laptopa)
Po zmianie danych przyszedł czas na zdjęcia, tu pojawia się największy błąd jaki mogłam popełnić przez 18 lat mojej egzystencji. Dodałyśmy zdjęcia przypadkowej dziewczyny której profil pojawił się na fb. Z tego konta wysłałyśmy jedynie kilka wiadomości do pewnego chłopaka, na profilu nie były udostępniane rzeczy negatywne, ośmieszające.
Po kilku dniach otrzymałyśmy wiadomość od jej przyjaciółki, "fotografa" zdjęć.
W wiadomości było napisane, że mamy usunąć zdjęcia bądź sprawa pójdzie na policję. Zdjęcia zostały usunięte natychmiast, przeprosiłyśmy- udając, że są to zdjęcia z grafiki google. Następnego dnia otrzymałyśmy wiadomość, że sprawa została zgłoszona na policję.
Tu pojawia się moje pytanie: Jakiej kary mamy się spodziewać? Jak szybko zostaniemy ukarane? Mamy się spodziewać listu z wezwaniem na komisariat czy wizyty policji w drzwiach?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

JWF1506 napisał:
Policja nie zajmuje się takimi sprawami.
To znaczy jakimi:?:Raczej nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz. Bezprawne rozpowszechnianie cudzych utworów jest przestępstwem.

Ostatnia edycja:
W takim razie ponawiam moje pytanie: jakiej odpowiedzialności powinnyśmy się spodziewać? Dostanę wezwanie na policje czy funkcjonariusze staną w drzwiach?

Nie wiemy dokładnie jakie skutki przyniosła Wasza ,,działalność" w internecie i czy naruszenie praw zostało zgłoszone na policji.
Osobiście uważam, że raczej nie.
Nieodpowiedzialny żart potraktujcie jako przestrogę na przyszłość.
Najpierw myślenie, dopiero później działanie a nie odwrotnie! :)

Tak, to była największa głupota. Nigdy bym już nie zrobiła czegoś tak nieodpowiedzialnego. :(

Powrót