fałszywe zeznania poświadczenie nieprawdy

• Autor wątku Autor wątku scerbaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scerbaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam następujące pytanie
W trakcie sprawy alimentacyjnej moja była oświadczyła przed sądem że syn uczęszcza do przedszkola i na zajęcia dodatkowe (płatne) przez co uzyskała większe świadczenia alimentacyjne teraz się okazało że syn nie uczęszcza do żadnego przedszkola ani na żadne dodatkowe zajęcia przez co koszt utrzymania dziecka jest dużo mniejszy (pokrywam w 100% koszt utrzymania dziecka)
Czy jest to poświadczenie nieprawdy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej skoro nie płaci za coś co nie istnieje ??

Nie stanowi to poświadczenia nieprawdy (art. 271 k. k.). Natomiast co do występku fałszywyk zeznan/fałszywego oświadczenia z art. 233 par. 1 i 2 k. k., o ktory zapewne Ci chodzi, odpowiedzialność karna zaistnieje dopiero gdy matka dziecka była słuchana przez sąd w charakterze strony postępowania w trybie art. 304 k. p. c. z jednoczesnym pouczeniem o obowiązku mówienia prawdy i po odebraniu od niej przyrzeczenia. Fakt pouczenia o tejże odpowiedzialności musi być udokumentowany i znaleźć się w protokole rozprawy (vide art. 158 § 1 pkt 2 k. p. c. stanowiącego, iż treść protokołu winna odzwierciedlać przebieg posiedzenia; por. wyrok SN z dnia 20 grudnia 1973r.; II CR 712/730). Zatem musisz przeczytać protokoły z rozpraw i zobaczyć czy zaistniały przesłanki przeze mnie wymienione. Jeśli nie, odpowiedzialności karnej brak.

Natomiast jeśli zauważyłeś, że zeznania/oświadczenia matki dziecka były nieprawdziwe nic nie stoi na przeszkodzie abyś złożył pozew o obniżenie alimentów do kwoty, która stanowi rzeczywiste usprawiedliwione potrzeby małoletniego. Oczywiście musisz udowodnić, że matka dziecka kłamała i wskazać dowody, iż potrzeby małoletniego są mniejsze.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za szybką odpowiedz
Teraz kolejne pytanie
Jeśli w aktach sprawy zaistnieją takie wpisy to kto powinien złożyć zawiadomienie o tym fakcie i do kogo ?
i sprawa nie związana z tematem czy w wniosku o obniżenie alimentów mogę ubiegać się o
- zwolnienie z kosztów sądowych
-adwokata z urzędu
- zabezpieczenia wyroku na czas rozprawy ??

Jak to kto powinien złożyć?? Pewnie, że Ty i do prokuratury. Proste.

W pozwie o obniżenie alimentów możesz złożyć wnioski wymienione przez Ciebie, przy czym wniosek o pomoc prawną z urzędu raczej zostanie oddalony, jako ze jest instycja masakrycznie wyjątkowa. Co do pozostałych, kwestia sądu i zasadności wniosku.

Ok dzięki wielkie tego mi było trzeba
Jutro składam wniosek i doniesienie :))

Powrót