Fałszywe zeznania

• Autor wątku Autor wątku LKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LKa

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

Chciałbym zapytać jak mam postąpić w przypadku kiedy dwie osoby, w porozumieniu, ustalają zeznania i fałszywie mnie oskarżają przed organami ścigania? W wyniku ich oskarżeń zostałem zatrzymany, przesłuchany, sprawa trafiła do sądu gdzie w pierwszej instancji zostałem uniewinniony, przede wszystkim ze względu na opinię biegłego, który stwierdził, że sytuacja opisana przez osoby oskarżone nie jest prawdziwa. Osoby te działały w celu uniknięcia zarówno odpowiedzialności służbowej jak i prawnej.

Rozumiem, że ich zeznania i oskarżenia ( jedna osoba złożyła fałszywe zeznania jako świadek, druga złożyła zawiadomienie o przestępstwie ) mogą być wykorzystane jako dowód w sprawie przeciwko nim? Czy taki dowód wystarczy? Jakie inne dowody mógłbym przedstawić? Nie mam pomysłu jak w inny sposób można udowodnić takie przestępstwo...

Czy wybrałem odpowiednie artykuły?
- osoba składająca fałszywe zeznania jako świadek - Art. 235
- osoba składające zawiadomienie - Art. 234 / Art. 238?

Prosiłbym o informację jak w praktyce wyglądają takie sprawy... Czy na wysokość ewentualnej kary będzie miał wpływ, że działali świadomie i w porozumieniu?

Czy wyrok uniewinniający jest już prawomocny?

BTW: Fałszywe zeznania to art. 233 k.k.

Jeszcze nie jednak prokuratura zapowiedziała, że nie będzie się odwoływać...

W takim razie proponuję poczekać z dalszymi krokami do otrzymania z Sądu zawiadomienia o uprawomocnieniu się wyroku.

Jasne, nie mam zamiaru nic z tym robić do czasu uprawomocnienia, jednak gdyby ktoś miał chwilę, to proszę o dopowiedz na moje pytania.

Ewentualne postepowanie - zawiadomienie o przestępstwie.

>Osoby te działały w celu uniknięcia zarówno odpowiedzialności służbowej jak i prawnej.

Zależy własnie, co chciały ukryć. Takie postepowanie może bowiem w tym wypadku nie wyczerpywać znamion przestępstwa z art. 233 par. 1 kk.
Jednak zgodnie z aktualnym orzecznictwem prawo do obrony nie jest nieograniczone, i fałszywe oskarżenie innej osoby wykracza poza nie. Nawet jeśli tym osobom nie będzie mona przypisać przestępstwa art. 233 par. 1 kk, to zostają jeszcze artykuły 234, 235 i 238 kk...

Powrót