Falszywe zeznania

• Autor wątku Autor wątku proxyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

proxyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie jaka grozi mi kara za skladanie falszywych zeznan w sprawie chodzi o to ze jestem bylem oskarzony o kupowanie narkotyków od kolegi on podal dokladna date kiedy je bralem na przesluchaniu powiedzalem ze nie kupowalem od niego powiedzalem ze jakis nieznajomy dzwonil z mojegfo telefonu zeby sobie to zalatwic i to on kupil nie ja sprawa napewno wyjdzie na jaw gdy skladalem zeznania mialem 16 lat ale za 2 tyg koncze bedzie 17 jaka kara mi grozi czytalem gdzies ze 3 lata w osrodku karnym
Przepraszam za haotycznosc wypowiedzi ale jestem roztrzesiony z góry dziekuje

Jak jestes oskarżony (formalnie), to możesz mówić co tylko chcesz.

Nie miałeś 17 lat, wiec nie odpowiadasz karnie.

Za to ten kolega ma przetegowane. Minimum 3 lata na sztywno dostanie jeśli dobrze pamiętam jeżeli udowodnione zostanie że Panu sprzedawał.

On już ma udowodnione w domu mu znaleźli około 50 gram marihuany, jest możliwość ze zostanę wysłany do zakładu poprawczego?I czy bede mogł jakos sprostować moje zeznania?

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim proszę powiedzieć czy sprawa kolegi trafiła już do Sądu, albo też czy zeznawałeś już przed Sądem?

Jeśli sprawa nie trafiła do Sądu, to najlepiej zglosić się (np z rodzicem) do policjanta czy prokuratora który Cię przesłuchiwal i złożyć uzupełniające zeznania, w których dokładnie i szczegółowo opiszesz wszystko co się wydarzyło.
Zgodzie z art. 233 § 5 pkt. 2 k.k.
Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
(...)
§ 5. Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli:
1) fałszywe zeznanie, opinia lub tłumaczenie dotyczy okoliczności nie mogących mieć wpływu na rozstrzygnięcie sprawy,
2) sprawca dobrowolnie sprostuje fałszywe zeznanie, opinię lub tłumaczenie, zanim nastąpi, chociażby nieprawomocne, rozstrzygnięcie sprawy.

W praktyce skoro Jesteś nieletni, a zeznania "wyprostujesz" to sprawa może dla Ciebie skończyć sie bardzo łagodnie - np samym nadzorem kuratora.

Jak już kiedyś piałem - nieletni nie odpowiada na podstawie ustawy o postepowaniu w sprawach nieletnich za popełnienie czynu z art. 233 par. 1 kk. Bowiem zgodnie z par. 2 art. 233 - warunkiem odpowiedzialności jest, aby przyjmujący zeznanie, działając w zakresie swoich uprawnień, uprzedził zeznającego o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie lub odebrał od niego przyrzeczenie. A skoro nieletni nie podlega odpowiedzialności karnej, więc nie może zostać prawidłowo pouczony w trybie art. 233 par. 2 kpk - więc w konsekwencji nie popełnia czynu karalnego.
Nieletni jest natomiast pouczany o obowiązku mówienia prawdy. W takim przypadku mówienie nieprawdy może zostac uznane za przejaw demoralizacji, i wówczas można zastosować przepisy ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich w zakresie dotyczącym zapobiegania i zwalczania demoralizacji .

Powrót